ko.net.ua

Амброзія атакує закарпатців

На Закарпатті починає цвісти амброзія. Квітковий пилок у період цвітіння цієї рослини, який припадає на кінець липня і триває аж до жовтня, має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.

Від цього виду алергії, за даними ВООЗ, по всьому світу страждає більше 70 млн людей! Кожна квітка викидає в атмосферу мільярди частинок пилку, які можуть розноситися вітром на відстань до 500 км.

Закарпаття – не виняток. Щороку кількість пацієнтів зі скаргами на алергію на цю рослину збільшується.

Нещодавно в 11-ти районах області навіть увели карантинний режим.

Щоправда обласна Програма боротьби з амброзією поки не діє, розроблений проект чекає ухвалення. Але функціонують районні програми. Утім боротися з цією рослиною не так легко, як може здатися на перший погляд.

Підступна рослинка

Ця красива яскраво-зелена рослина з мереживними листочками радісно зустрічає жителів Закарпаття на кожному пустирі, у дворах будинків, на дачах і в містах, уздовж доріг.

За своїм зовнішнім виглядом амброзія дуже нагадує полин звичайний або коноплю. Висота рослини може досягати до двох метрів, а ось її коренева система проникає в ґрунт на глибину до чотирьох метрів і більше. Саме ця особливість дозволяє амброзії виживати навіть у найбільш посушливі роки. Вигляд рослинка має дуже милий, так і хочеться її зірвати і поставити у вазу. Мереживні листочки та яскраво-жовтий колір так і ваблять до себе!

Варто знати, що амброзія полинолиста – північноамериканський подарунок нашому континенту. До кінця XVIII століття Євразія прекрасно обходилася без неї, а в 1873 році, як свідчить історія, вона була завезена в Європу разом із насінням червоної конюшини. У 1914 році амброзія була зафіксована в Україні. Боротися з амброзією надзвичайно важко, адже після скошування її стає в рази більше.

– Пилок цього бур’яну вважається найбільш агресивним алергеном. Симптоми, які може викликати амброзія, – задуха, ускладнене дихання, кашель, нежить, сльозливість, висипання на шкірі, астматичні синдроми, – розповідає сімейний лікар Надія Тупиця. – Цікавим є те, що, окрім пилку, алергеном є і стебло, і листок, і навіть корінь. До групи ризику осіб, які можуть мати алергію на амброзію, належать алергіки, активні та пасивні курці.

Як уберегтися

Будь-який вид алергії – це снігова куля. Якщо алергією не займатися, то спектр алергенів із часом розширюється: сьогодні реакція на амброзію – завтра на газонні трави, через сезон уже може спостерігатися реакція на весняні рослини. Може посилитися перехресна реактивність. Наприклад, людина раніше не могла дихати пилком певних рослин, а потім уже і їсти певні продукти.

– Найперше – потрібно оздоровлювати організм, робити тести на визначення алергенів, за можливості поїхати у відпустку на час активного цвітіння. Гуляти потрібно в чистій зоні, де не цвіте амброзія, у безвітряну погоду.

Потрібно часто приймати душ, мити волосся та руки, змінювати одяг. Зараз є носові контейнери та респіратори, якими можна захищати ніс.

Також потрібно робити вологе прибирання у квартирі, мінімізувати речі в кімнаті, аби вони не збирали пилюку, – розповідає сімейний лікар. – Не варто забувати і про дієту. Не рекомендується вживати злакову їжу (хліб, макарони, випічка), а також до мінімуму потрібно звести білкову продукцію та солодощі.

При перших ознаках алергії потрібно йти до лікаря. У цьому випадку призначаються не тільки антигістамінні, але й назальні спреї та краплі в очі. Якщо не лікуватися, то симптоми можуть прогресувати, аж до розвитку астми. Про це не на словах знає ужгородка Лариса Леспух. Жінка вже кілька років поспіль бореться з алергією.

– Довго лікарі не могли визначити алерген. У мене жахливо сльозилися очі та вже починалася задуха. Алергію я запідозрила сама, бо загострення було щороку в один час. Зараз намагаюся у пік цвітіння брати відпустку та їхати якнайдалі від міста, – розповідає пані Лариса.

Боротьба з амброзією

Взагалі з цією шкідливою рослиною потрібно боротися. Місцева влада повинна стежити за тим, аби вчасно скошувати амброзію, а власники приватних будинків мають боротися з нею на присадибних ділянках.

Біологи, аби позбутися бур’яну, радять викошувати рослину 4 рази за літо, до початку цвітіння. Адже шкоди від неї дуже багато: алергія місцевих мешканців, зневоднення грунту, придушення рослин, які ростуть поруч з амброзією. Чужа, завезена рослина витісняє з місцевих екосистем так звані аборигени та збіднює природне біорізноманіття. А ще дуже любить закинуті ділянки, де колись господарювала людина.

– Амброзія тепер росте практично всюди. Утім у місцях, де є населення, її потрібно викошувати. Якщо у нас немає закинутих ділянок, де вона може розростатися та утворювати пилок, тоді проблем вона створювати не буде. В іншому випадку ця рослина дуже швидко розростається, – розповідає біолог Олег Колесник.

Досвід боротьби з амброзією засвідчує: там, де вчасно та ретельно виривали амброзію з корінням, у майбутньому з’являються лише поодинокі рослини, які легко знищити. У сільському господарстві цю проблему вирішують за допомогою гербіцидів.

Тож закарпатцям варто пильнувати. Адже позбутися алергії набагато складніше, ніж позбутися амброзії.

Христина БІКЛЯН