ko.net.ua

Останнє шкільне свято або як випускники Мукачева прощались з рідними закладами. ФОТО

На обліччях – помішки, а в душі – смуток, адже шкільні роки для них залишились позаду, а зними і настанови вчителів, і хвилювання перед контрольними, і радість від отриманого найвищого балу. Цей день для випукників – черговий крок у доросле життя. Адже все, чого вони навчились за шкільні роки вже будуть оцінювати інші. Вже в інститутах та університетах. Та цей день запам`ятається їм на все життя. 

Вже традиційно випускники (а їх цього року в Мукачеві 441), зібралися у центрі міста, щоб урочисто відзначити останнє шкільне свято, куди вони прийшли сьогодні ще в ролі учнів.

Своїми емоціями й переживаннями поділилися з «Карпатським об’єктивом» деякі учасники свята.

«Сьогодні мені дуже сумно, важко прощатись з однокласниками, адже я розумію, що більшість з наc роз’їдеться по іншим містам поступати до вишів. Ми провели разом 11 років, веселилися та сумували, підтримували один одного, коли це було потрібно, мені цього буде дуже бракувати», – каже випускниця ЗОШ № 1 Вікторія.

Також будуть сумувати за шкільними роками Маріанна, Катерина та Тетяна, випускниці школи № 1. Дівчата розповідають: «Дні підготовки до випускного балу були особливими. Сумувати було ніколи, і лише тепер настало усвідомлення, що шкільні роки вже залишились позаду. Та це означає лише одне – попереду підкорення нових вершин, знайомство з новими людьми та отримання майбутньої професії».

«З цієї хвилини ми стали більш самостійними, ми вже беремо на себе відповідальність за своє життя. Яку професію оберемо і ким станемо у майбутньому – залежить від нас самих», – каже Олександра, випускниця НВК № 10, володарка срібної медалі.

Та сумувати за шкільними роками будуть не лише випускники. Батьки та вчителі теж ледь стримують сльози. «Та це сльози радості», – каже директор ЗОШ № 13 Людмила Ковач. «Сьогодні для нас і радісний, і сумний день водночас, адже ми звикли до дітей, а вони до нас. Ми вже їх добре знаємо і маємо за своїх, але потрібно їх відпускати у життя однозначно. Ми протягом років вкладали в дітей свої вміння, свої знання, а головне – свою душу. І бачимо, що це не було марно.

А для мене цей день вдвічі важливіший. Адже я не лише керівник закладу, а і мама випускника, і тому дуже хвилююся. Мій син у школі проявив свої лідерські якості, а також він дуже творча натура, сьогодні для інших випускників написав пісню, яку і виконає. Бажаю, щоб у всіх все склалось якнайкраще в житті, щоб на життєвому шляху зустрічалися хороші люди, а решта усе буде гаразд».

Привітав мукачівських випускників і міський Андрій Балога. Почесні грамоти та медалі традиційно отримали найкращі. Всього в місті цього року 13 золотих та 15 срібних медалістів. До слова, цьогоріч здали ЗНО не менше як на 195 балів: – 4 учнів СШ № 16, 4 учнів НВК «Гімназія», 3 учнів з ліцею, 2 учні з ЗОШ №2 ім. Т. Г. Шевченка, 2 учнів з ЗОШ № 20 ім. О. Духновича та по одному учні з ЗОШ № 1 ім. О. С. Пушкіна, СШ № 3, СШ № 4, НВК 11, ЗОШ № 13.

Учнів 11-х класів, які за результатами державної підсумкової атестації отримали 12 балів та високі бали ЗНО, нагородили преміями у сумі 3000 грн.

Ну і який випускний без традиційного вальсу? Кульмінація кожного свята останнього дзвоника та кожного випускного – прощальний танок.

Для випускників завершився перший важливий етап у житті. Але це означає, що починається новий – більш відповідальний та більш самостійний. Позаду залишилось багато емоцій, та попереду ще більше, адже їх доросле життя лише тільки починається.

Світлана КОМЛЄВА, фото автора