ko.net.ua

Щорічне святкування дитячого дня пройшло в Чопі. ФОТО

Ось уже тринадцятий рік поспіль у місті Чоп проводять відзначення «Дня дітей». Святкування традиційно проходить на подвір’ї місцевої загальноосвітньої школи №2 імені Іштвана Сечені. Організатор заходу – ГО «ТУКЗ – КМКС».

Тут зібралися не тільки школярі, а й дітки молодшого шкільного віку. Вони з нетерпінням чекали на майстер-класи з виготовлення ляльок, бісероплетіння, вишивання, майстрування по дереву та ліплення з глини. Крім того, організатори відвели куточок для тваринок, де баранчики та маленькі цуценята радували дітлахів.

Відкриваючи захід, Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району, депутат Ужгородської районної ради, розповіла, що «День дітей» був їхнім першим великим заходом і зараз навіть уявити не можна, як це – не провести таке святкування.

«Коли я зранку звіряла списки учасників та необхідних до виконання справ, то зрозуміла, що протягом цих 13-ти років виросло ціле покоління. Адже серед нас є й такі, хто ще дітьми розважався на святі, а зараз це наші помічники у проведенні заходу або ж вони займаються з дітками рукоділлям. Украй важливо проводити такі «дитячі дні» – це не тільки зближує громаду, а й показує дітлахам невід’ємні родинні цінності», – зауважила пані Лівія.

На святкуванні був присутній і заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, який братиме участь у позачергових парламентських виборах в якості кандидата-мажоритарника по округу №68.

– Це чудове свято, яке у всьому світі відзначають уже понад 100 років. Україна офіційно долучилася до цього святкування у 1998 році. Чому ж запровадили таке свято? В такий спосіб громадськість намагається звернути увагу на проблеми та права дітей. В Україні загалом та на Закарпатті зокрема ми маємо ще багато проблем у галузі освіти, які потрібно подолати спільними зусиллями. Адже кожна дитина має право на якісну і зрозумілу їй освіту, де не буде стереотипів та упереджень через етнічні, мовні чи культурні відмінності.

Консул Крістіна Беке прийшла до діток із подарунком від Генерального консульства Угорщини у місті Ужгород – 200 гелієвих кульок принесли їм немалу радість.

Крім того, на дітлахів чекала вельми насичена програма – спочатку своїми виступами їх розважали музично-танцювальні колективи, пізніше відбувся футбольний турнір та шоу пожежників. А протягом усього дня вони мали можливість кататися на каруселях та стрибати на батутах, які встановили позаду школи.

Вікторія КОПИНЕЦЬ