ko.net.ua

Закарпатці можуть безоплатно пройти сучасне діагностичне обстеження

Мешканці Закарпаття, які мають серцево-судинні захворювання, відтепер можуть абсолютно безоплатно пройти сучасне діагностичне обстеження – холтерівське моніторування, повідомляє МОЗ України

Воно дає можливість діагностувати ті порушення системи кровообігу, які неможливо виявити звичайною електрокардіограмою – порушення ритму, періоди зниження трофіки міокарду. Також такий моніторинг дозволяє виявити нічну гіпертензію і причину періодичного запаморочення та знепритомлення.

Донедавна пацієнтам Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру доводилось тижнями чекати на цю процедуру. Чотири старі реєстратори постійно виходили з ладу і не витримували навантаження. Якщо у 2017 році пройшли обстеження 229 пацієнтів закладу, то у 2018 – лише 195. Тому нова сучасна система холтерівського моніторування та сім реєстраторів, які днями отримав медзаклад, дозволить обстежувати більшу кількість пацієнтів та виявляти небезпечні приховані патології серцево-судинної системи.

Обладнання для обласного клінічного кардіологічного диспансеру було придбано за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» у Закарпатській області.

Обстеження на холтерівському моніторі триває протягом доби. На тілі пацієнта закріплюються датчики, які підключені до портативного реєстратора. Людина веде звичайний спосіб життя, а прилад записує кардіограму. Якщо під час звичайної ЕКГ проводиться запис 40-50 ударів серця, то холтерівський метод моніторингу дозволяє реєструвати до ста тисяч ударів серця за добу. Така 24-годинна безперервна реєстрація ЕКГ дозволяє більш ретельно і точно проаналізувати роботу серця, причини і час виникнення порушень та збоїв в його роботі. Після запису ЕКГ всі показники аналізуються на комп’ютерному обладнання за допомогою спеціального програмного забезпечення. Після цього лікар може призначити правильне лікування.