ko.net.ua

«Медичне ралі-2019»: на Закарпатті змагаються ті, хто рятує життя. ФОТО

Протягом трьох днів, 5-7 червня, Закарпаття приймає міжнародні змагання бригад екстреної медичної допомоги. Взяти участь у змаганнях зголосилися 34 бригади з усіх областей України, а також з Угорщини, Румунії, Литви, Латвії, Словаччини, Польщі, Швеції, США.

Торік на Всеукраїнських змаганнях бригад екстреної медичної допомоги у Черкасах саме лікарська бригада Закарпаття стала чемпіонами. Тому на правах переможця наступні змагання відбуваються саме в нашій області.

Локацією для старту «Закарпатського медичного ралі-2019» стала площа Народна. Саме там вишикувалися близько півсотні карет швидкої допомоги.

– У цих змаганнях беруть участь команди-переможці, а також ті, які хочуть повчитися, підвищити свою кваліфікацію. Вони повинні вчитися працювати в екстремальних умовах, знати свою роботу дуже добре, оскільки від неї залежить людське життя, – зазначив директор «Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України» Євген Мороз. – Загалом участь у цих змаганнях беруть близько 500 учасників. На переможців чекає право організовувати наступне ралі. Також у нас є ціла система призів, дипломів, грамот. Змагання ми проводимо вже десятий рік поспіль.

Всього лікарі екстреної медичної допомоги матимуть 12 завдань. Серед них – теоретичні та практичні. Але всі – максимально наближені до реальних ситуацій. До початку змагань завдання для всіх – невідомі. Але окрім дорожньо-транспортних пригод, це також можуть бути випадки, коли потрібно надавати допомогу пацієнту в гострому стані, проводити серцево-легеневу реанімацію та опрацьовувати різні травми.

Оцінюватиме роботу бригад спеціальний суддя.

– У нас вже є відпрацьований механізм стандартних завдань, в основу яких покладені сучасні алгоритми надання екстреної медичної допомоги. Затверджені вони законодавством України, – розповідає Віталій Крилюк, головний суддя змагань на Закарпатському медичному ралі-2019. – Виконуючи завдання команда отримує той чи інший бал. Ми підхопили ідею проведення таких змагань з-за кордону. Ця галузь в Україні завжди була недофінансованою і непопулярною серед лікарів. Тож для того, щоб люди зрозуміли суть системи і побачили цих фахівців повинні проводитися такі змагання.

Зокрема Віталій Крилюк розповів, що з цього року в Україні розпочинається реформа екстреної медицини. Спочатку вона зачепить лише п’ять областей: Вінницьку, Донецьку, Одеську, Полтавську, Тернопільську – та місто Київ. Серед змін планують закупівлю сучасного транспорту та обладнання, підвищення зарплатні медикам, які пройдуть нову програму підготовки інструкторів, і покращення роботи диспетчерів.

Обмін досвідом – вагома частина змагань. За словами учасників словацької збірної, яка цьогоріч приїхала до Ужгорода на ралі, рівень медицини між двома країнами істотно відрізняється.

– Майже усе своє життя я пропрацював лікарем швидкої допомоги тут на Закарпатті, – розповідає Руслан Волошин. – Останні п’ять років працюю в Кошіце. Звісно, медицина в Словаччині на щабель вище, ніж в Україні. Це стосується усього: матеріально-технічного забезпечення, зарплат лікарів, відношення до пацієнтів. Хоча протоколи надання екстреної медичної допомоги в Україні та Словаччині майже не відрізняються.

Усі без винятку учасники погоджуються: такі змагання потрібні. Вони допомагають підвищити рівень знань працівників екстреної медичної допомоги.

Христина БІКЛЯН