ko.net.ua

«Безкарність вбиває»: закарпатці вийшли на акцію протесту біля МВС. Фото

Смерть 5-річного Кирила Тлявова з Переяслав-Хмельницького стала шоком для України. Майже в усіх обласних центрах розпочалися акції протесту проти свавілля правоохоронців. Біля відділків поліції люди вимагають реального покарання для копів, які на п’яну голову поцілили в дитину.

Не винятком стало і Закарпаття. Активісти влаштували пікет біля будівлі ГУ НП в Закарпатській області, вимагаючи справедливого розслідування та притягнення до відповідальності винних.

Люди принесли до будівлі фотографії Кирила, іграшки та свічки.

Учасники також тримали в руках плакати зі словами «Безкарність вбиває», «Авакова у відставку» та «Я не хочу бути наступною». Люди вигукували «міністра у відставку». Не обійшлося і без підпалення шин та фаєрів.

Головна вимога – справедливе слідство, щоб якнайшвидше покарали винних у трагедії та найвище керівництво МВС.

– Ми проводимо цю акцію в честь загиблого хлопчика. Окрім того, лише за останній тиждень країну сколихнули кричущі порушення прав людини: незаконне затримання двох протестувальників у Рівному, які вийшли на мирну акцію, щодо цього. А це взагалі неприпустимо в країні де є свобода слова та свобода зібрань. Подібні акції вже пройшли у 10 містах України – Харкові, Києві, Ужгороді, Краматорську, Кураховому, Кропивницькому, Дніпрі, Чернівцях, Тернополі, Львові, – розповів представник ГО «Фундація Регіональних Ініціатив» Андрій Андрусик.

У свою чергу, очільник патрульної поліції Ужгорода і Мукачева, Юрій Марценишин, зазначив, що ця резонансна подія сколихнула не тільки всю Україну, але й Закарпаття.

– Звичайно потрібно звертати пильну увагу на те, які люди служать у патрульній поліції. Добре, що зараз у нас на 90% – це нові люди. Щоденно з кожним працівником проводиться робота у плані дисципліни, відношення до служби та громадян. На сьогодні склад патрульної поліції становить 264 працівника, – розповів Юрій Марценишин.

Нагадаємо, днями суд арештував двох поліцейських – лейтенанта Івана Приходька та старшого сержанта Володимира Петровеця. Саме їх підозрюють у вбивстві 5-річного Кирила. Адвокати повідомили, що підзахисні поки що відмовляються проходити аналізи на алкоголь, тест на сліди пороху, а також давати свідчення по справі. Слідство триває. В разі доведення провини підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.

Христина БІКЛЯН