ko.net.ua

Перечинська ОТГ розвиває туристичний потенціал. ФОТО

Мальовнича природа, цікаві пам’ятники, а ще крафтові сири – Перечинщина має все для розвитку туризму. Власне, саме цей напрямок об’єднана територіальна громада обрала одним зі стратегічних до 2025 року.

Перечинська ОТГ створена порівняно недавно – 30 квітня 2017 року.

До неї увійшли 5 населених пунктів – місто Перечин, а також села: Сімер, Сімерки, Ворочово, Зарічево.

Наголос тут роблять саме на туризмі – попри всі перешкоди, об’єднана територіальна громада впевнено розвиває як «зелений», так гастрономічний, паломницький, а також спортивний туризм. Цьогоріч на ці потреби в ОТГ було виділено близько 100 тисяч гривень.

– Туристичний напрямок є одним із пріоритетних у нашій громаді, оскільки знаходимося на перетині головних туристичних шляхів: Львівщини, Свалявщини,  – наголошує голова ОТГ Іван Погоріляк. – Тож розбудовувати цю галузь ми розпочали з малого – навели порядок біля автостанції, де завжди проїжджають туристи. Там тривалий час була стихійна торгівля, а спільними зусиллями ми облаштували ринок, стоянку. Незабаром у нас буде День Перечина. У рамках святкувань ми плануємо відкрити музей старожитностей, де буде викладена історія нашого міста.

У нас тільки два готельно-ресторанні комплекси, тому туристичний збір невеликий. Для закарпатців він встановлений у межах 20 гривень, для іноземців на рівні – 50-ти. Звичайно, ми будемо боротися за нашого туриста, щоб йому було комфортно, щоб він був готовий витрачати кошти. У туристичному напрямку у нас ще багато запланованих проектів.

Перечинська ОТГ наразі знаходиться на початковій стадії розвитку туристичного напрямку. Насамперед треба сказати, що тут немає надто популярних туристичних об’єктів, де можна було б уже очікувати масового туриста. Але, тим не менш, проаналізувавши й зібравши усе, що є, місцеві фахівці з туризму намагаються розвивати наявний потенціал та покращувати його базу.

– На території Перечинської ОТГ є кілька туристичних родзинок, – розповідає начальник відділу економічного розвитку, західних інвестицій та туризму Перечинської ОТГ Іванна Тирпак. – Це Сімерський міст, який побудований на початку 1900 років, за технологією Ейфелевої вежі. Також у нас є «Лемківська садиба» – унікальний етнокультурний музей. Також ми розвиваємо паломницький туризм, оскільки  у нас є Хресна дорога. Із таких цікавих туристичних родзинок – це 200-річний дуб, Будиночок зубної феї та найбільша в Україні металева підкова. Зараз також ми проводимо роботи із завершення маркування туристичного маршруту, велотур «Перечинська біцигля». Його протяжність – 35 км. Перший забіг проведемо напередодні Дня Перечина. Незабаром ми хочемо реалізувати спільний грантовий проект із Польщею, аби розвивати наш музей. Зараз ми готуємо заявку на участь у проекті «Малі міста – великі враження». За рахунок цього проекту хочемо оживити музей, впровадити інтерактивні експозиції.

На території Перечинської ОТГ діють два готельно-ресторанні комплекси.

Їхні власники розповідають: туристів – вистачає, особливо у високі сезони.

Зазвичай це мандрівники, які їдуть транзитом і зупиняються на перепочинок у Перечині. І це туристи не тільки з України, але й з інших країн. Перечин часто відвідують білоруси, чехи, словаки, угорці. Утім, працювати є над чим. Як зазначають підприємці, покращувати потрібну усю інфраструктуру – ремонтувати дороги, навести нарешті лад із лісохімічним комбінатом, через який у місті та на його околицях стоїть специфічний запах, що відлякує туристів.

– Якихось суттєвих позитивних змін після об’єднання ми не помітили, – розповідає власник готельно-ресторанного комплексу «Турянська долина» Юрій Гуранич. – Щоб до нас їхали туристи, нам потрібно покращувати екологію. Перечин сумнозвісний лісохімічним комбінатом, який дуже псує повітря. У нас гарна природа, ліси, просто треба любити своє і працювати над цим: захищати природу, екологію, розробляти туристичні маршртути, покращувати інфраструктуру – тоді і турист буде їхати.

Цікавою принадою для туристів є сироварня «Перечинська мануфактура», де виробляють унікальні крафтові сири, які користуються шаленою популярністю. Цікаво, що сироварня базується в будівлі закинутого військового містечка, міська влада передала її у користування сировару Олексію Синельникову за плату в 1 гривню на рік.

Захоплення сироварінням в Олексія розпочалося із хобі, а закінчилося усе відкриттям успішної «Перечинської мануфактури сиру». Там, де колись був, склад зі зброєю, тепер варять сир. А сирні підвали розташували у колишньому бомбосховищі. Зараз тут варять близько півсотні різних видів сиру, і слава про нього розійшлася вже усією Україною. Для туристів тут проводять цікаві екскурсії.

За словами голови Перечинської ОТГ Івана Погоріляка, головне досягнення з часу об’єднання – це згуртування людей навколо ідеї, що тепер потрібно жити разом і разом вирішувати проблеми один одного.

Після об’єднання бюджет громади зріс у три рази, але з’явилося і більше зобов’язань.

– Нам вдалося організувати життя у всіх напрямках: освіти, культури, медицини, соціального захисту населення, – наголосив Іван Погоріляк. – Також ми зробили дороги. Станом на січень цього року на ремонт доріг у нас пішло 13 мільйонів гривень. 2 млн грн було виділено із фонду інфраструктурної субвенції, а все інше – це кошти із нашого бюджету (більше 10 млн грн). Також ми активно співпрацюємо з іноземними організаціями. Завдяки співпраці з угорським освітнім товариством нам вдалося відремонтувати внутрішні приміщення дитсадка «Веселка» на загальну суму близько 2 млн грн. Сьогодні на сесії ми проголосували за спільний закарпатсько-чеський проект із продовження ремонту цього дитсадка (загальна сума 1 млн 400 тисяч), а також зміни вікон у Перечинської ЗОШ (1 млн грн). Ще нам вдалося відремонтувати будівлю урочистих подій РАЦС, а також зробити спортивний майданчик у сімерській школі та облаштувати внутрішні вбиральні. У Ворочеві та Зарічеві ми облаштували нову котельню на дровах. На інвестиційні проекти цьогоріч було виділено близько 8 млн грн. За ці кошти ми хочемо продовжити освітлення та ремонт вулиць, садочків, шкіл.

Загалом Перечинщина – досить цікавий край, з точки зору потенціалу та можливості для подальшого розвитку. Тож будемо сподіватися, що громада буде працювати над цим не покладаючи рук і вже незабаром на Перечинщину будуть їхати туристи не тільки транзитом.

Христина БІКЛЯН