ko.net.ua

На Ужгородщині провели щорічний конкурс словацької народної пісні

У Середнянській дитячій школі мистецтв Ужгородського району10 травня відбувся двадцять перший конкурс словацької народної пісні «Золотий соловей» («Zlatý Slávik»).

Основними завданнями конкурсу традиційно є виявлення і підтримка юних талантів, сприяння розвитку дитячої вокальної творчості, збереження словацьких народних традицій, узагальнення і вивчення передового досвіду роботи із словацьким фольклором. Засновники конкурсу – департамент культури Закарпатської облдержадміністрації, відділ культури Ужгородської райдержадміністрації Середнянська дитяча школа мистецтв і культурно-освітня організація «Матіца Словенска» на Україні – і цього разу зробили все для того, щоби втілити в життя всі поставлені завдання та провести конкурс на високому рівні, повідомляє zakarpattya.net.ua.

Перед початком конкурсної програми всіх присутніх тепло привітали заступник директора Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, заслужений працівник культури України Василь Барановський, консул Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгороді п. Яна Дворецка і заступник голови культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» на Україні п. Габріела Бровді.

Цього року в Середнє для участі в конкурсі прибуло 67 учасників з Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського, Воловецького, Мукачівського, Тячівського, Хустського районів, Тячівської ОТГ, Перечинської ОТГ, Полянської ОТГ, міст Ужгорода, Мукачева і Чопа. Змагання проводилося у трьох вікових категоріях: І категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 10 до 11 років включно, ІІ категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 12 до 14 років включно, ІІІ категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 15 до 17 років включно.

Компетентне журі цього року очолила Надія Підгородська – голова циклової комісії «Академічний спів» Ужгородського музичного коледжу імені Д.Є.Задора, заслужений працівник культури України. До складу журі також увійшли: Барановський В.В. – заступник директора Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, заслужений працівник культури України; Ленарт Л.Д. – голова Президії Ради директорів дитячих мистецьких шкіл Закарпатської області, заслужений працівник культури України і Гайніш Й.Й.– голова культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» в Україні.

Перше місце у І категорії посіла Леся Корда (Великоберезнянська ДШМ). Друге місце розділили Мар’ян Вайдич (Середнянська ДШМ), Катерина Шпеник (Мукачівська ДШМ №1 імені С.Ф.Мартона) і Олександр Гальовчик (Ракошинська ДШМ). Третє місце у цій віковій категорії зайняли Аліна Симкіна (Середнянська ДШМ), Євгенія Ігнатоля (Мукачівська ДШМ №1 імені С.Ф.Мартона), Марія Газій (Великолучківська ДШМ), Наталія Величко (Нижньоселищенська ДШМ) і Софія Плав’яник (Воловецька ДШМ). Серед дуетів у цій віковій категорії перше місце посів дует у складі: Марія Копилець – Яна Половко (Тячівська ДШМ), друге – дует Євгенія Ігнатоля – Катерина Шпеник (Мукачівська ДШМ №1 імені С.Ф.Мартона), а третє місце – дует Ліана Садовчук – Владислава Медвідь з Великолучківської ДШМ.

У ІІ категорії перше місце згідно кількості набраних балів виборола Марія Попович (Мукачівська ДШМ №2), друге місце посіли Євгенія Титичко (Великоберезнянська ДШМ) і Юліана Тороні (Мукачівська ДШМ №2), третє місце розділили Анасатсія Голич (Тарновецька ДШМ), Валерія Балог (Великолучківська ДШМ) і Катерина Беца (Воловецька ДШМ). Серед дуетів у цій віковій категорії перше і третє місця не присуджувались, а другі місця посіли дуети у складі: Даніела Гнаткович – Евніка Гнаткович (Полянська ДШМ) і Віталіна Баюр – Злата Пийтер (Вишківська ДШМ).

У ІІІ категорії перше місце виборола Валерія Галас з Перечинської ДМШ, друге місце посіла Каріна Багінська з Мукачівської ДШМ №1 імені С.Ф.Мартона, а третє місце не присуджувалось. Серед дуетів у цій категорії перемогу святкував дует у складі: Кароліна Ловска – Вікторія Туліпан (Тячівська ДШМ).

Переможці і призери отримали дипломи і грамоти, а також цінні подарунки та пам’ятні сувеніри від організаторів конкурсу. Подяками за участь і сувенірами були також нагороджені всі учасники конкурсу.

Щирі слова подяки і бурхливі оплески присутніх за майстерне ведення програми конкурсу отримав також і вчитель СЗОШ І-ІІІ ст.№4 м.Ужгорода, незмінний ведучий конкурсних програм – неперевершений Янко Поханіч. Телевізійну версію конкурсу записували Габріела Бровді і Мілан Товт із словацької редакції телеканалу «Тиса-1».

Окремої подяки заслуговує велика робота всіх без винятку викладачів і концертмейстерів навчальних закладів, які готували учасників; а також робота керівників інструментальних колективів мистецьких шкіл, які забезпечили виступам учасників конкурсу якісний музичний супровід.