ko.net.ua

У Перечині освятили вербу. Фото

Сьогодні, 21 квітня, у християн східного обряду – Вербна неділя. Вербна неділя (лат. Dominica in Palmis de passione Domini) – неділя, яка припадає за 7 днів до Великодня.

Великий Тиждень, який ще називається Страсним, розпочинається Вербною неділею. Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею – з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час входу Господа Ісуса до Єрусалиму. Однак на слов’янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб, то пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти, та відповідно і назва свята змінилася: білоруською – Вербніца, болгарською – Цветніца, сербською – Цвети, словацькою – Квітна неділя (у деяких місцевостях України Вербну неділю також називають Квітною). Для закарпатців ця неділя є Вербною, Цвітною або ж Шутковою. Люди несуть до церков гілочки верби (ще кажуть «котики», «мицьки», «шутка»). Після Служби Божої священики проводять обряд освячення.

Погода цього дня у Перечині на диво весняна, тепла, сонячна, без вітру. До греко-католицької церкви Святого Миколая Чудотворця прийшло багато вірників з дітьми. Святкову Літургію відправив настоятель храму отець Мирослав.

Після Служби Божої відбулося освячення вербових гілок та мированя.

Дорогою додому люди ішли на дільниці, аби взяти участь у голосуванні.

– 21 квітня 2019 року точно увійде в історію України, адже обираємо шостого Президента. Окрім виборів, у нас Вербна неділя, а у римо-католиків – Пасха, – зауважила Світлана Михайлівна.

Освячену вербу перечинці ставлять за ікону або у вазу для квітів, але води не наливають.  Пані Марта розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива», що дотримується звичаю предків і членів своєї родини злегка ударяє вербовою гілкою, примовляючи: «Не я б’ю – верба б’є, за тиждень Великдень». Вважається, що мицька має магічну силу і захищає хату та обійстя від грому й пожежі.

Завтра настає Страсний тиждень. За традицією, протягом наступних трьох днів закарпатці прибирають свої оселі, миють, чистять, фарбують. З четверга печуть паски, книші, тістечка, розмальовують писанки, готують великодні страви.

Тетяна Грицищук, фото автора