ko.net.ua

Угорська громада Рахівщини відзначила річницю революції

У неділю, 17 березня, в Ясінянській угорськомовній школі №1 зібралася угорська спільнота для вшанування 171 річниці Угорської революції та визвольної боротьби 1848 – 1849 років.

Для всіх угорців, що проживають у Карпатському регіоні, це знаменна дата, пам’ять про яку закарбована в серці кожного незалежно від віку. Саме 15 березня 1848 року угорські студенти, молоді письменники виборювали, відстоювали права й свободи для майбутніх поколінь. У доленосну ніч Шандор Петефі, поет, ім’я якого знайоме не тільки в Угорщині й на Закарпатті, а в усьому світі, написав свій вірш, що став Гімном всієї революції.

Тож у недільний день зала школи прийняла гостей таких самих угорськомовних шкіл, садочків та недільних шкіл, як і Ясінянська. Урочистості, присвячені важливій для угорців даті, вже вдруге проводилися на районному рівні. Тож це своєрідне започаткування нової традиції. Вірші, танці, пісні привезли з Великого Бичкова, Ділового, Рахова, Свидівця та Кобилецької Поляни.

Й звісно, як без поважних гостей… На урочисте вшанування завітав др. Петер Ердеі, провідний консул Угорщини в Берегові, який зачитав вітальне звернення Віктора Орбана, прем’єр-міністра Угорщини. Перед громадою також виступив Гейза Гулачі, депутат обласної ради, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС».

Божого благословення для всієї угорської спільноти та всіх, хто живе на Україні, просив Ласло Микуляк, парох Верхньотисянського регіону та рахівської римо-католицької громади.

На події також був присутній Йожеф Шорі, голова ГО «ТУКЗ – КМКС» Верхньотисянського регіону.

Свято завершилося започаткуванням ще однієї традиції – флешмоб-пісні. Усі присутні на події разом виконали відомий твір «Кошут Лайош».

Софія ПЕКАРОВИЧ, фото автора