ko.net.ua

Замок, який міг би стати перлиною ЮНЕСКО, руйнується на очах. ФОТО

Невицький замок… Величний свідок історії. Тут зупинився час. Здається, що у цій середньовічній фортеці до сих пір живуть його власники. Бо тут душа підноситься високо над вежами і вплітається в неймовірний танок вічності. Здається – торкнешся легенько кам’яної стіни і відкриються двері до зали, де вельможні лицарі шанобливо запрошують до танцю чарівних дам. А якщо заплющити очі і прислухатися, то можна почути звуки вальсу і легкі кроки танцюючих пар. Так, так, це правда, бо ж це незвичайне місце, де живе казка.

Невицький замок – напрочуд цікава пам’ятка європейської замкової архітектури, автентичний зразок фортифікаційного мистецтва. Утім, нині ця замкова споруда, яка могла б стати справжньою туристичною перлиною Європи, у жахливому стані. А нещодавно взагалі трапився невтішний прецедент – дах замку не витримав і обвалився.

– Падіння дерев’яної конструкції із замку – це знакова подія. Вона яскраво ілюструє наше ставлення загалом у державі, і зокрема на Закарпатті до історико-культурної спадщини, – наголошує дослідник Невицького замку Олександр Дзембас. – Так, дах не був історичним. Він зведений у 20-х роках минулого сторіччя, за часів Чехо-Словаччини. Але образ замку вже важко уявити без цього даху. Тим паче, що цей дах має на меті обороняти замкові стіни від природної руйнації.

– У чому полягає цінність Невицького замку?

– Він є найбільш автентичним та найбільш збереженим серед усіх пам’яток замкової архітектури. Попри те, що знаходиться в аварійному стані! У 1644 році замок пережив останній штурм і опісля не експлуатувався. Архітектурний ансамбль дійшов до нас практично у тогочасному вигляді. Було кілька спроб законсервувати замок, аби зберегти його архітектурну цілісність, проте вони не мали бажаного результату.

За радянських часів у замку були проведені невеликі консерваційні роботи з елементами часткової реставрації, завдяки якій замок залишився найбільш збереженим у первісному вигляді, не втратилася його автентика. Бо кожне втручання – це порушення. А основна цінність Невицького замку саме у збереженні його історичної відповідності.

– Завдяки грантовому проекту у 2018 році на реконструкцію Невицького замку виділено 10,5 млн гривень з державного та 500 000 тис. із місцевого бюджету. Чому реставраційні роботи досі не розпочалися?

– Так, це грантовий проект, що фінансується за кошти Євросоюзу, через певні відповідальні інституції України. Утім гроші до сих пір не надійшли. Взагалі, 12 млн грн – це мізер для реставрації. Але навіть якщо б такі кошти з’явилися, то бодай щось можливо було б зробити.

– Майже 20 років на території Невицького замку працювала волонтерська археологічна експедиція. Що вдалося з’ясувати за цей час?

– Перше, що нам вдалося з’ясувати без фінансування, завдяки волонтерам, – замок виник у ХІІІ столітті, нами було виділено будівельні горизонти і з’ясовано всі етапи перебудови, знайдено місце входу в замковий палац. Також очевидною стала наявність навколо замку палісаду та додаткових укріплень на схилах замкової гори. З’ясовано, що замок сягнув свого розвитку в середині ХV ст. Саме тоді був зведений підйомний міст до замку. А головне – унікальна річ для всієї Європи – наявність водогону, вода з якого заповнювала замковий рів. Наразі такі водогони відомі у Німеччині і у нас. У перспективі всі ці речі можна реконструювати.

– Тобто можна було б створити діючий музей Невицького замку?

– Звичайно. Це був би прекрасний музей із відтворенням замкових інтер’єрів. Повірте, це був би бум туризму! Уявіть, ви відвідувач. На вході до замку – палісад. Вам видають середньовічний одяг. У самому замку можна скуштувати середньовічну кухню. Подивитися на ті експонати, які були знайдені за роки археологічних досліджень. А їх майже дві тисячі! Це і монети, і залізо, і предмети посуду, і частини вітражів, кахлі, зброя. Наразі ці експонати знаходяться у фондах краєзнавчого музею.

– Як вважаєте, коли ці мрії стануть реальністю? І скільки приблизно на такий проект потрібно коштів?

– Ми приречені це зробити. Інакше, ми (а це і наша влада, і уся громадськість) розписуємося, що ми – ніхто і звати нас «ніяк». Щоб реалізувати цей проект, потрібно приблизно 12 мільйонів євро.

– Якщо б Невицький замок потрапив під егіду ЮНЕСКО, можна було б реалізувати цей проект?

– Звичайно. Європейський Союз виділив би необхідні кошти і довів би цю справу до пуття. Але, щоб потрапити під охорону ЮНЕСКО, потрібно пройти довгий шлях і на це насамперед має бути політична воля. Тим паче, що замок міг би легко там опинитися, оскільки він зберігся у первісному вигляді. До прикладу, Мукачівський замок вже не потрапить туди ніколи. Чому? Через некваліфіковану реставрацію. А у нас пам’ятка автентична, яка не зазнала втручань. Щоправда стан пам’ятки до сих пір є невизначеним…

– Це хіба не пам’ятка Національного значення?

– Так, але в сучасному реєстрі її немає. Наразі є два реєстри. Класичний, який нам дістався у спадок від Радянського Союзу, а також сучасний. Щоб туди потрапити, потрібно перереєструвати пам’ятку. Яка процедура оформлення? На кожну пам’ятку повинен бути складений паспорт, має бути подання. А вже після цього пам’ятка може увійти до Національного реєстру. Ці паспорти розробляє Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень у м. Київ. Та для цього потрібна ініціатива виконавчих органів влади. Закарпатська ОДА має винести це подання на сесію, але досі цього не було зроблено. Тобто Невицький замок немає жодної відповідної документації. А ось невнесення пам’яток у Національний реєстр несе в собі загрозу руйнації.

– Ви, як археолог, долучилися до проекту реставрації, який розробляла Агенція регіонального розвитку. Чи відповідає проект автентиці замку?

– Загалом так. Щоправда, найперше замок потрібно вивести з аварійного стану. Адже там проблема не тільки в даху. Деякі стіни настільки аварійні, що можуть упасти. Щоб хоч якось реанімувати замок, потрібно створити структуру, яка б цим займалася. А на це може піти кілька років. Але працювати і реставрувати потрібно негайно!

– Ви, як ентузіаст і людина, яка досліджує Невицький замок майже усе своє життя, якою в майбутньому бачите долю цієї пам’ятки?

– Насправді, усі проблеми можна вирішити. Головне – бажання. Я б дуже хотів, щоб Невицький замок справді став перлиною Європи. Щоб із усього світу їхали помилуватися нашою унікальною пам’яткою замкової архітектури.

Христина БІКЛЯН