ko.net.ua

На Великоберезнянщині відкрили новий туристичний шлях «Метеорити Закарпаття». ФОТО

9 червня виповнюється 150 років із дня падіння найбільшого на Європейському континенті метеорита Княгиня.

Ініціативна група Інституту туризму Карпатського регіону разом з громадою села Сіль та Великоберезнянською адміністрацією виготовили, встановили та відкрили велопаркінг для велотуристів з велоремонтом-веломойкою-велогаражем, лавицею для піших туристів та інформаційну таблицю “Туристичний маршрут “Метеорити Закарпаття””.

На території України нразі зареєстровано 43 метеорити – залізних і кам`яних. Серед українських зразків переважають кам’яні метеорити — 39 екземплярів. Знайдено також 4 залізні. Найбільший з них, що отримав величну назву “Княгиня”, приземлився 9 червня 1866 року, о 17.00 на Закарпатті.

Місце падіння – широта: 48o54.000 N, довгота: 22o24.000 E. Після його падіння було зібрано близько тисячі частин загальною масою майже у півтонни кілограмів, які розійшлися по багатьох, головним чином, зарубіжних музеях. Найбільшу частину (біля 286 кг) метеориту було знайдено в урочищі «Чорні млаки». Головна маса збергіється у Віденському музеї природничої історії.

Про намір розробити та прокласти туристичний шлях “Метеорити Закарпаття” фахівці Турінфоцентру Закарпаття повідмляли ще торік.