ko.net.ua

В ужгородському Генконсульстві представили виставку художника Яноша Рейті

У понеділок, 25 лютого, в холі Генерального консульства Угорщини в місті Ужгороді відкрили виставку закарпатського митця Яноша Рейті – одного з найбагатогранніших художників нашого краю.

Ретельно відібрані полотна зображують живописні куточки рідного Закарпаття. Проте серед представлених робіт є і відверто еротична графіка, і картини у стилі абстракціонізму. Додамо, що виставка приурочена ще до 70-річчя художника.

Вітальне слово виголосив заступник Генерального консула дипломатичної установи Ласло Куті: «Ми постійно влаштовуємо виставки робіт закарпатських митців, а сьогоднішня поєдналася зі святкуванням ювілею Яноша Рейті, одного з найбагатогранніших художників Закарпаття, – він пише в багатьох жанрах та на різну тематику. Крім графіки, пейзажних робіт та натюрмортів Янош Рейті намалював й ілюстрації до зібрання віршів. Це фантастичний митець, жаль, що в стінах нашого консульства ми можемо представити тільки незначну кількість його творчого доробку. Хоча хотілося б показати значно більше».

Пан Ласло привітав художника з ювілеєм та побажав творчого натхнення на подальшому шляху.

Янош Рейті – небагатослівна людина, проте зауважив, що самі картини мають скласти думку оточуючих про нього як митця: «Процес створення картини я можу порівняти з народженням дитини – він дається важко, а розлучатися з готовою роботою вкрай складно. Водночас я щасливий, коли у мене виходить задумане».

Народився художник в Іршаві у 1949 році. Освіту здобував у Коледжі мистецтв ім. А.Ерделі, а з 1989-го по 1993-й працював викладачем навчального закладу. Уже з 1974 року бере активну участь у різноманітних виставках. Є членом Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса, співголова об’єднання образотворчого мистецтва ім. Мігая Мункачі.

Картини для виставки Янош Рейті обирав сам. Тут представлені роботи з початку 90-х років ХХ століття аж до сьогодення. Виставка триватиме до 18 березня, тож усі гості та відвідувачі дипломатичної установи зможуть насолодитися роботами художника.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора