ko.net.ua

Пам'ять не вмирає: у Хусті вшанували воїнів-афганців

Щороку 15 лютого – у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав – у Хусті біля пам`ятника воїнам-інтернаціоналістам, що знаходиться на території Свято-Вознесенського храму на вул. Володимирській, збираються воїни-афганці, їхні родичі, представники влади міста й району, громадськість Хустщини, аби згадати тих, хто не повернувся з афганського пекла.

Тридцять років минуло від дня виведення обмеженого контингенту радянських військ з республіки Афганістан. У цій чужій війні, яка тривала майже десять років, взяли участь понад сто тисяч українців, тисячі з яких загинули, а багато хто до цих пір вважаються зниклими безвісти. Серед тих, хто пройшов через горнило афганської війни, були й 412 воїнів з м.Хуст та Хустського району. Вісім земляків там загинули. Сьогодні ж у строю, за словами голови Хустської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану Юрія Дзяпка, 289 ветеранів. І для них є важливо бодай раз у рік зібратися разом, щоб згадати тих, хто загинув у кривавій різні, пом`янути їх щирою молитвою…

Тому саме цього дня, 15 лютого, до пам`ятника, на якому золотими буквами вписані імена загиблих воїнів, приходять усі, хто вшановує їхню пам’ять. Духовенство відправляє панахиду, люди запалюють лампадки пам`яті, приносять квіти. А ті, кому пощастило з Божою допомогою повернутися додому, стоять у глибокій задумі, адже їм ніколи не забути дні і місяці афганського пекла. Серед них і Валерій Бучацький. Чоловік півтора року відслужив старшим механіком авіаозброєння. Каже, йому й побратимам пощастило вийти з афганської війни без втрат, однак й дотепер сняться жахіття. Та найбільше болить, що вже інша війна забирає молоді українські життя.

Продовжилися заходи з нагоди пам`ятного дня у форматі дружнього зібрання, під час якого воїни-афганці поспілкувалися з давніми друзями, згадали молоді роки, а представники влади – голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, Хустський міський голова Володимир Кащук, голова Хустської районної державної адміністрації Назарій Павлій та заступник військового комісара з територіальної оборони Ігор Жуков виконали приємні місії – вручили ветеранам-афганцям ювілейні ордени та медалі. Особливим подарунком для останніх став виступ гурту афганської пісні “Караван”.

Богдана КЛЕКНЕР, фото автора