ko.net.ua

Фахівці Закарпатського обласного онкодиспансеру провели брифінг до Всесвітнього дня боротьби проти раку

Сьогодні, 1 лютого відбувся брифінг на базі Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансеру (ЗОКОД) за участі лікарів зазначеного закладу. Приурочений цей захід до Всесвітнього дня боротьби з раком, який щорічно 4 лютого проводиться Міжнародним Союзом проти раку (UICC).

Зокрема, свої коментарі надали наступні фахівці обласного онкодиспансеру – заступник головного лікаря з медичної частини ЗОКОД Олександр Степанович Чемет, завідувач абдомінального відділення Дмитро Йосипович Цигика та фахівець з пухлин голови та шиї Денис Юрійович Федоров.

Мета проведення цього Дня – акцентування уваги громадськості на глобальних проблемах, пов’язаних з онкологічними захворюваннями, підвищення обізнаності населення про підходи до профілактики, раннього виявлення та лікування. Адже, у всьому світі загалом відзначається зростання захворюваності онкологічними захворюваннями і щорічно онкопатологія діагностується більше, ніж у 14 мільйонів чоловік, що пов’язано як із збільшенням тривалості життя, так і з поліпшенням якості діагностики.

У поточному році стартувала трирічна кампанія (2019–2021 рр.) «Я є і буду», заклик якої до особистої прихильності і осмислення, що може зробити кожен в боротьбі проти цієї хвороби, і який внесок може внести в кампанію проти раку. Адже рак – це загальне позначення більш, ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму в будь-якому віці.

Як зауважив Олександр Степанович: «В Закарпатті минулого року зареєстровано 3 227 випадків злоякісних новоутворень. Відповідно, показник захворюваності в 2018 році склав 256,9 на 100 тис. населення, що трохи вище ніж минулого року (2017 р. – 248,8). Разом з тим, в нашій області найнижчий в Україні рівень захворюваності на рак. Показник смертності від злоякісних новоутворень минулого року знизився і є одним з найменших в країні – 132,8 (2017 р. – 137,3) на 100 тис. населення (Україна 2017 р. – 173,5) ».

Дмитро Цигика із свого боку зауважив, що в «структурі захворюваності чоловічого населення провідні місця займають злоякісні новоутворення легенів, шкіри, передміхурової залози, шлунка, ободової кишки, глотки, прямої кишки, сечового міхура, нирки, порожнини рота. В структурі захворюваності жіночого населення провідні місця займають злоякісні новоутворення молочної залози, шкіри, тіла матки, шийки матки, ободової кишки, яєчників, прямої кишки, шлунка, лімфоми, нирки».

На думку Дениса Федорова надзвичайно важливим у процесі лікування раку є вчасна діагностика та відповідальне ставлення до свого здоров’я, особливо тих, хто знаходиться у групі ризику. «Кожен п’ятий (20,7% або 622 чол.) випадок онкозахворювання був виявлений при профілактичних оглядах. Головною причиною несвоєчасної діагностики раку є пізнє звернення (більше половини всіх випадків!) та скритий перебіг хвороби (у 35,5 %) ».

Тому, потрібно уникати основних факторів ризику для зменшення ймовірністі появи будь-якого онкозахворювання: вживання тютюну; ожиріння; нездорового харчування з низьким рівнем споживання фруктів і овочів; вживання алкоголю; зараження гепатитом або іншими канцерогенними інфекціями; забруднення повітря в містах тощо. І всю свою увагу акцентувати на комплексних заходах протиракової боротьби: профілактиці, ранній діагностиці і скринінгу, лікуванні, паліативній допомозі та контрольному спостереженні за хворими, що вилікувалися.

Юрій КОПИНЕЦЬ, фото автора