ko.net.ua

В Ужгороді вчать малечу запобігати утворенню побутового сміття

Саме такою була ідея майстер-класу з розписування еко-сумок, який відбувся 23 січня в Ужгороді у приміщенні Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка. Це вже третій майстер-клас, який проводить ГО «ЕКОСФЕРА» в рамках ініціативи «Ужгород – нуль відходів», і всі вони пов’язані однією метою – навчити мешканців міста, насамперед дітей, скорочувати та запобігати утворенню сміття у своєму побуті.

«Ужгородське сміттєзвалище вичерпує свій ресурс, а нового сучасного заводу механіко-біологічної переробки сміття в Ужгородському районі, як це передбачено Стратегією поводження з відходами у Закарпатській області на 15-тирічний період, досі немає. То ж Ужгород постає перед новими викликами. Іншого вибору, ніж сортувати сміття і скорочувати кількість відходів, ми не маємо. Так виникла ідея залучити до вирішення проблеми із сміттям і мешканців міста. Ми усі повинні бути відповідальними за стан міста та бути свідомими того, що якість нашого життя залежить не тільки від влади, але і від кожного з нас. Вчитися поводитися із сміттям потрібно змалку. То ж ми започаткували низку майстер-класів, на яких ми через творчість вчимо дітей, як скорочувати кількість сміття у себе вдома. Разом з дітьми часто приходять на майстер-класи мами і бабусі. Таким чином ми залучаємо людей різного віку», – ділиться ідеєю цієї ініціативи виконавча директорка ГО «ЕКОСФЕРА» Катерина Станкевич-Коваль.

Майстер-клас відвідало біля 30 учасників. Це були, як діти, так і дорослі. Еко-сумки із натуральних тканин розмальовували фарбами для текстилю, в основному використовуючи візерунки в стилі петриківського розпису. Усі отримали задоволення від своїх робіт. З оригінальними сумками так і хочеться робити покупки.
«Це дуже добре, що такі майстер-класи об’єднують учасників різного віку. Для дорослих та молоді також важливо розвивати свою творчість, вчитися чому новому. А тут вони ще і разом вчаться, як зменшувати кількість сміття» – зауважує працівниця центру «Вікно в Америку» Вікторія Замула.

ГО «ЕКОСФЕРА» проводить майстер-класи у приміщенні Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Ф Потушняка щодватижні. Взяти участь може кожен. Реалізація ініціативи «Ужгород – нуль відходів» відбувається за підтримки Всеукраїнської ініціативи “Активна Громада” від Інституту “Республіка” та Національного Демократичного Інституту.