ko.net.ua

У Хусті до 100-річчя Соборності України провели конференцію, екскурсії та зібрання

Тематичні заходи у місті над Тисою з нагоди історичної дати в національному календарі – 100-ї річниці проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки – стартували з конференції, яка 21 січня символічно відбулася у стінах Хустської  спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів. Саме в цій будівлі, яка на той час була горожанською школою, 100 років тому, 21 січня 1919 року, відбувся Всенародний конгрес, який проголосив злуку Закарпаття з Соборною Україною. За даними істориків, того дня на цей з`їзд прибуло 420 делегатів від 175 населених пунктів Закарпаття.

Відкрив конференцію, привітавши зацікавлених в історії краю та держави хустян, директор спецшколи-інтернату Богдан Деленко. Важливі події сторічної давності у своїх виступах відтворили вчителька історії цього навчального закладу Ярослава Голяк та історик-краєзнавець Олег Мельник.

Сьогодні ж, 22 січня, з нагоди Дня Соборності України біля пам`ятника Тарасові Шевченку відбулося зібрання, яке своїми вокальними та декламаторськими виступами скрасили юні таланти Хустщини: учениця Липчанської філії Стеблівської ДШМ Аліна Грицак, тріо “Оксамит” Нижньоселищенської ДШМ, учень Хустської школи мистецтв Назар Пилип, а також Олена Король та Олександра Кривська.

Опісля представники міської та районної влади, громадськість, інтелігенція Хустщини поклали квіти до пам`ятника великому Кобзарю. Завершилося зібрання виконанням духовного гімну України “Боже великий, єдиний”.

Також протягом дня у Хустському краєзнавчому музеї у рамках відзначення Дня Соборності України діяла тематична фотодокументальна виставка з історії Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, їхньої ролі у процесі здобуття незалежності України. Для всіх бажаючих в.о. директора музею Борис Прокопів, наукові працівники Світлана Дорогій та Віталій Петрусь провели цікаві тематичні екскурсії.

У закладах культури міста й району відбулися книжкові виставки, огляд літератури та інші просвітницькі заходи.

Богдана КЛЕКНЕР