ko.net.ua

У Хусті відкрився зимовий вернісаж “Митця Верховини”

Уже за доброю традицією під кінець року народне творче об`єднання “Митець Верховини” звітує про свій творчий поступ масштабними зимовими виставками. Так, днями у Хустській міській картинній галереї відбулося відкриття експозиції під назвою “Зимовий вернісаж”, що представила поціновувачам мистецтва більше півсотні різнопланових робіт від 26 митців відомого об`єднання.

Святкова імпреза напередодні новорічно-різдвяних свят зібрала в привітному арт-просторі знаних художників, молодих митців, поціновувачів краси, представників культурної еліти, журналістів.

“Приємно, що традиція проведення зимових виставок зберігається і створює справжнє мистецьке свято для хустян, гостей, які відвідають місто над Тисою під час новорічно-різдвяних свят. Надзвичайно приємно, що протягом останніх років до нас долучаються нові митці, нові таланти. Це свідчить про те, що об`єднання не просто живе, а розвивається”, – такими словами відкрив виставку директор картинної галереї Орест Цюпко.

І дійсно з кожним роком “Митець Верховини” розширюється. Якщо у перші роки роботи об`єднання, яке започаткували у 1964 році, складалося з 8 талановитих художників, то наразі нараховує більше півсотні.  І кількість бажаючих долучитися до мистецької спільноти постійно зростає.

Так, на цьогорічній зимовій виставці дебютувала художниця Оксана Сарвадій. Жінка за фахом – учитель образотворчого мистецтва, викладає у місцевій школі мистецтв. Представила на експозиції одну з перших своїх робіт – ікону “Різдво Христове”.

“Я дуже рада приєднатися до цього славного об`єднання. Сподіваюся у колі однодумців вдосконалити своє мистецтво, навчатися новому”, – поділилася з “Карпатським об`єктивом” художниця.

Ще одним дебютантом експозиції став митець Ярослав Бабич.

Та, на жаль, попри велику затребуваність, наразі об`єднання переживає нелегкі часи. Як повідомив його керівник Валерій Дьордяк, за рішенням сесії Хустської районної ради мистецька спільнота залишилася без приміщення, у якому діяли дві виставкові зали, художня майстерня тощо. Таке рішення боляче вдарило по митцях, а насамперед – та байдужість, з якою посадовці поставилися до культурного надбання, ставлячи їх перед фактом – в місячний термін звільнити приміщення.

“Хочеться згадати слова відомого Леонардо да Вінчі: “Живопис – це поезія, яку бачать, а поезія – це живопис, який чують”. Сенс цього висловлювання в тому, що люди, які творять, завжди об`єднуються під одним дахом, їм цікаво разом. І тут зібралися дійсно ті, кого цікавить мистецьке життя краю. Дякую всім, хто долучився, хто нас підтримує. З прийдешніми новорічно-різдвяними святами. Всім творчих успіхів!” – побажав Валерій Дьордяк.

На відкритті експозиції взяли слово і відомі митці, друзі та члени об`єднання, зокрема Ласло Гайду, Йосип Блецка, Василь Деяк, Сергій Галай та інші.

“Молода кров вливається в наші ряди. Молоді митці продовжуюь традиції нашого об`єднання у різних техніках. І це радує, адже багато років у нас була прогалина. Плекаємо великі надії на гідне продовження нашої справи. Бажаю усім надалі творити й не падати духом”, – побажав Йосип Блецка.

Тож сподіваємося, “Митець Верховини” знайде підтримку не тільки у пересічних хустян, але й у представників влади, та надалі тішитиме краян своїм мистецтвом, прославлятиме рідне Закарпаття далеко за його межами.

Триватиме виставка “Зимовий вернісаж” протягом місяця.

Богдана КЛЕКНЕР