ko.net.ua

Кабінет Міністрів України затвердив нову Стратегію забезпечення населення ліками

Кабінет Міністрів України ухвалив Стратегію забезпечення населення ліками до 2025 року. Передбачається, що одержання медикаментів стане простішим і доступнішим.

Державна стратегія вводить комплексний підхід до поліпшення доступу українців до якісних, ефективних та безпечних ліків на наступні 6 років, стимулюватиме інноваційні розробки та дослідження в галузі фармацевтики та забезпечить раціональний відбір препаратів до Національного переліку основних лікарських засобів та пакета медичних гарантій.

Забезпечення доступу пацієнтів до гарантовано якісних ліків залишається незмінним пріоритетом у роботі МОЗ України. Тож у перспективі найближчих 6 років міністерство впроваджуватиме стратегію та механізми, що гарантуватимуть якість медикаментів, забезпечать можливості субсидування дороговартісного лікування та створять передумови для зниження цін на фармацевтичні препарати.

Основні завдання стратегії – забезпечити якісний та раціональний відбір ліків до Національного переліку основних лікарських засобів та пакета медичних гарантій; розвинути програму «Доступні ліки»; удосконалити систему державного регулювання цін на лікарські засоби; започаткувати роботу агенції з оцінки медичних технологій; посилити конкуренцію на ринку між виробниками, дистриб’юторами та аптеками; покращити систему постачання препаратів, рівень доступу населення до інновацій у сфері охорони здоров’я; врегулювати питання патентів на виробництво лікарських засобів; започаткувати роботу централізованої закупівельної агенції; оптимізувати процес публічних закупівель лікарських засобів, їх розподілу та постачання з урахуванням фактичних потреб, а також удосконалити розрахунок потреб медзакладів у ліках через систему постійного моніторингу.

Стратегія передбачає, що офіційна інформація про ефективність та безпеку лікарських засобів буде максимально доступною.

Окремо стратегія приділяє увагу фізичному доступу пацієнтів до ліків: приміщення аптечних закладів мають бути оснащені необхідними пандусами для людей з інвалідністю та маломобільних осіб.

Реалізація цих заходів дозволить підвищити показники здоров’я українців та рівень доступу до якісних, ефективних і безпечних лікарських засобів; знизити витрати людей на ліки й підвищити рівень забезпечення медикаментами державою; забезпечити раціональне застосування лікарських препаратів відповідно до клінічних потреб пацієнтів; розробити ефективний механізм розподілу коштів державного та місцевих бюджетів на забезпечення населення лікарськими засобами; розширити доступ населення до суспільно-важливої інформації про ліки; залучити іноземні інвестиції в рамках проведення клінічних випробувань на базі вітчизняних закладів охорони здоров’я.

Державна стратегія розроблена на основі рекомендацій ВООЗ, її завдання відповідають Цілям сталого розвитку на 2016–2030 роки, затвердженим на 70-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Стратегія передбачає гармонізацію законодавства України із законодавством ЄС, що дозволить забезпечити безпеку застосування лікарських засобів.

Як відомо, у рамках медичної реформи в Україні хочуть скасувати паперові лікарняні й замінити їх електронними. Це має мінімізувати шахрайські та корупційні схеми. До кінця року відомство обіцяє ввести електронний лікарняний, і вже з 2019-го він працюватиме скрізь. Щоб відкрити лікарняний, лікарю потрібно буде внести дані до спеціальної програми. При цьому роботодавець відразу отримає інформацію про співробітника, який вийшов на лікарняний.

А замість паперових карток будуть електронні. У них лікарі вноситимуть усі дані про здоров’я людини і призначатимуть лікування. Так, медикам не доведеться довго вивчати записи своїх колег, вони відразу зможуть отримати потрібну інформацію.

В електронний формат перейдуть також лікарняні листи, рецепти за програмою «Доступні ліки». Якщо лікар призначить препарат, який входить до переліку державної програми, то за електронним рецептом в аптеці його видадуть безкоштовно.

Крім того, в Україні мають намір удосконалити державне регулювання та забезпечення якості ліків, підвищити рівень раціонального використання медикаментів, а також інвестиційної привабливості фармацевтичного ринку країни у сфері розробки й дослідження лікарських препаратів.

Юрій КОПИНЕЦЬ