69368
14:15 21.112018

У Перечині вкрали Гігіею. ФОТО

Життя 4954

У центрі Перечина є цікава будівля, яка привертає увагу туристів та гостей міста. Фасад передньої стіни декорований ліпниною і барельєфами портретів давньогрецьких богів – Асклепія та Гігіеї. Кольорові портрети зроблені з гіпсу.

Хто такі Асклепій та Гігіея і який стосунок вони мають до райцентру Турянщини? Асклепій – давньогрецький бог лікування, син Аполлона й Короніди. Гігіея – донька Асклепія, богиня здоров’я. З ім’ям богині пов’язують походження слова «гігієна».

На початку ХХ ст. у центрі Перечина було збудовано приміщення, в якому відкрили першу аптеку. Власником її був чи то чех, чи то єврей. Відомостей про історію становлення аптеки збереглося дуже мало.

1945 року, як на Закарпаття прийшла радянська влада, аптеку націоналізували.

Незважаючи на те, що це була сільська аптека, за окремими показниками займала ІІ місце по Україні, а за деякими – перше. А саме: за обсягами заготівлі лікарських рослин, за якістю роботи. До речі, фурацилін, алтейку, мікстуру від астми для всієї Закарпатської області виготовляла лише одна аптека – перечинська. Тут виробляли тонни сірчаної мазі від корости, якою були уражені закарпатці.

1988 року аптеку перенесли у самісінький центр Перечина, а приміщення передали на баланс Перечинської райлікарні. Відтоді тут стоматологічне відділення.

Днями я виявила відсутність портрета Гігіеї на звичному місці. Завідуючий стоматологічний відділенням Василь Паращич розповів, що портрет вкрали декілька місяців тому.

– Зникнення портрету Гігіеї виявили випадково. То було навесні. Написав заяву в поліцію, на жаль, Гігіею досі не знайшли, – прокоментував ситуацію Василь Онуфрійович.

Цікаво, і що злодій робитиме із гіпсовим портретом давньогрецької богині здоров’я? Може, прикладатиме до хворого місця?

Дивні люди ХХІ століття: крадуть все, що бачать.

На першій фотографії 2015 року портрет Гігіеї на звичному місці історичної будівлі.

На трьох інших фото 19 листопада 2018 року портрет богині відсутній.

Тетяна Грицищук, фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах