ko.net.ua

Почесними громадянами Перечина стали ветерани футболу.ФОТО

29 травня під час урочистостей з нагоди 617-ої річниці Дня Перечина були оголошені імена двох Почесних громадян м.Перечин. Ними стали ветерани футболу Сусла Юрій Федорович та Гаваші Андрій Андрійович. Секретар Перечинської міської ради Олеся Вовканич-Белеканич зачитала рішення Перечинської міськради про присвоєння Почесного звання «Почесний громадянин м.Перечин 2016 року» на святковій сцені, на якій були і новоспечені Почесні громадяни. Пан Сусла та пан Гаваші звернулися до присутніх з вітальними словами та словами вдячності. Міський голова Іван Погоріляк вручив їм відповідні відзнаки.

У коментарі кореспонденту «Карпатського об’єктива» мер зауважив, що оприлюднювати ім’я Почесного громадянина Перечина на День міста стало доброю традицією, яка бере свій початок з 2004 року. Депутати міської ради щороку шляхом голосуванням визначають імена тих перечинців, які, на їхню думку, гідні цього почесного звання. У різні роки цей титул було присвоєно 15, серед яких відомі лікарі, митці, педагоги, громадські діячі.

Довідка

Юрій Федорович Сусла (народився 5 лютого1934 року в Перечині) – колишній футболіст, воротар, виступав за такі клуби: «Спартак» (Ужгород) , СКА (Львів) , ЦСКА (Москва)  і «Карпати» (Львів) . Працює тренером у СДЮШОР «Карпати» (Львів). Серед його вихованців Віталій Постранський, Олег Венчак, Микола Сич, Руслан Забранський і Богдан Шуст.

Гаваші Андрій Андрійович (народився 24 лютого 1939 р., Унгвар, Угорщина) – колишній український і радянський футболіст та спортивний діяч. Виступав за другу збірну СРСР. Увійшов до символічної збірної Закарпаття усіх часів. Володар почесного звання «Заслужений працівник фізичної культури України». 25 років жив і працював у Перечині.

Свою ігрову кар’єру розпочав у юнацькій команді «Спартак» (Ужгород) . 1959 р. разом зі своїми одноклубниками Турянчиком та Сабо переїхав до столиці України. Став найуспішнішим у кар’єрі воротаря. Замінивши на останньому рубежі травмованого основного кіпера команди Макарова, продемонстрував надійну і впевнену гру, чим привернув до себе увагу тренерів збірної СРСР, яка тоді почала підготовку до Кубку Європи. 1959 р. Гаваші зайняв шосте місце серед лауреатів щорічної нагороди Футболіст року в Україні. Згодом потрапив до списків кандидатів збірної СРСР. Ігрову кар’єру завершив 1961 р. Після того працював заввідділом молоді та спорту Перечинської РДА. Найяскравіша життєва сторінка в житті Андрія Гаваші — 12 років на посаді голови Федерації футболу Закарпаття (19952006), був 10 років делегатом Федерації футболу України на матчах вищої і прем’єр-ліги країни, а також членом виконкому ФФУ, в якій виконував обов’язки заступника голови комітету із зв’язків із регіонами (курирував західні області).

Тетяна Грицищук, фото автора