ko.net.ua

Його полотна надихають: у Хусті відкрилася ювілейна виставка Мар'яна Багнія. ФОТО

Його полотна – це мандрівка в простір краси й кольору. Вони надихають, змушують задуматися, оглянутися назад – зробити  екскурс в минуле, а часом, навпаки, сміливо зазирнути в майбутнє, пофантазувати.

Художник Мар’ян Багній добре відомий не тільки в Хусті, на теренах Закарпаття, але й за кордоном. Учасник міжнародних пленерів, член народного творчого об`єднання “Митець Верховини”, він постійно в творчому пошуку та розвитку. Його полотна прикрашають не лишень українські оселі, але й чимало приватних колекцій по всьому світу. Краяни неймовірно пишаються талановитим земляком. Хоча родом Мар’ян Багній із Львівщини, однак як митець утвердився на Срібній Землі, а саме в місті над Тисою. Каже, потяг до творчості є родинним: живописом займалися брати, тому й сам з дитинства у мистецтві. Закінчивши Стрийське вище художнє училище за фахом “Художнє ковальство”, а згодом опанувавши художню кераміку, працював художником на керамічному заводі. Після його закриття повністю присвятив себе мистецтву. За спиною у нього багато виставок як в Україні, так і за її межами. Та особливими митець вважає саме ювілейні, бо це, як зауважує, певний підсумок пройденого етапу творчості й початок нового. А до всього нового Мар’ян Багній завжди відкритий.

Так, днями у Хустській міській картинній галереї митець представив ювілейну виставку з нагоди свого 70-річчя під назвою “Струни мого серця”. Експозиція зібрала друзів, родичів, колег по мистецькому цеху – приїхали навіть друзі-митці з Словаччини та Польщі. Завітали представники влади, всі ті, хто щиро захоплюється творчістю талановитого художника.

“Як скрипаль грає на струнах, так і я крізь своє серце пропускаю все побачене й виливаю на полотні. На цю виставку відібрав 96 робіт, невеличку, але, на мою думку, найкращу частину з творчого доробку. Протягом життя я працював у різних жанрах, останнім часом тяжію до філософських тем”, – поділився художник.

Вірною помічницею та надійною супутницею митця є кохана дружина Василина. Саме завдяки її турботі та підтримці митець не піддався життєвим випробуванням і продовжує тішити поціновувачів своїм мистецтвом.

“Поле живопису, де Мар’ян Багній посіяв свою зернину, є дуже рясним. Ми, тут присутні, вдячні йому за щедрі плоди творчості.  Дякуємо за те, що він ту зернину не тримав у долоні, а сіяв і сіятиме далі. Натхнення вам та добра”, – щиро бажали митцю гості.

А чудовим подарунком для винуватця події та всіх гостей став запальний танок від зразкового хореографічного ансамблю “Хустяночка” під керівництвом заслуженого працівника  культури України Ірини Гнепи та пісні у виконанні талановитої співачки Ребеки Мікаелі.

Триватиме виставка до 18 листопада, тож кожен бажаючий може навідатися до Хустської міської картинної галереї та сповна насолодитися творчістю неперевершеного Мар’яна Багнія.

Богдана КЛЕКНЕР