ko.net.ua

Про Хустський замок говорили на міжнародній науковій конференції

Днями в угорському місті Шарошпоток відбулася ХХIII наукова конференція з історії Пізнього Відродження «На кордоні Трансільванії і Угорського королівства». Організатором конференції з 1995-го року виступає Угорський національний музей Ракоці міста Шарошпоток. Традиційно місцем проведення заходу слугує історична будівля XVII ст., що знаходиться на території середньовічного замку.

Протягом двох днів учасники конференції заслухали 18 виступів, що стосувалися наукових досліджень у сфері історії та археології, культурної та архітектурної спадщини історичних областей Трансільванії та Угорського королівства. Науковці з Угорщини, України, Словаччини та Румунії поділилися унікальними даними, які ляжуть в основу наукових статей та дисертацій.

Відрадно, що Україну на міжнародному зібранні представила потужна делегація науковців та дослідників, а їхні доповіді мали неабиякий успіх серед учасників заходу. Зокрема історик-археолог УжНУ Марія Жіленко ознайомила слухачів із археологічними дослідженнями на замку Нялаб, який знаходиться в смт. Королево Закарпатської обл., кандидат історичних наук Дьордь Чотарі виступив з доповіддю на тему: «Листи Трансільванських князів у Закарпатському Державному архіві». Широко й цікаво була представлена на конференції також тематика Хустського замку. Так, дослідження відвідин Хуста і замку турецьким мандрівником Евлія Челебі у складі каральної експедиції турецької армії у 1662 році у своїй роботі представила науковий співробітник Будапештського військово-історичного музею Емеше Солецкі. Історико-архітектурний екскурс «Замок Хуст – з глибини віків» презентував архітектор, дослідник замку Богдан Шерегій.

Родзинкою події стала урочиста вечеря у «Ренесансній залі» шарошпотоцького замку, яка пройшла в невимушеній дружній атмосфері під музику епохи Відродження.

Богдана КЛЕКНЕР