ko.net.ua

Вірники Хуста відзначили Преображення Господнє із традиційним освяченням першоплодів

Сьогодні, 19 серпня, православні та греко-католики відзначають одне із 12 найбільших християнських свят – Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, або, як кажуть у народі – Яблучний Спас.

Оскільки свято припадає на час, коли дозріває урожай, то саме тому в цей день вже стало доброю традицією приносити до церкви для благословення та освячення виноград, яблука та інші фрукти. Головний зміст і мета Преображення Господнього – визнати і прославити Божественність Христа.

Так, цього дня до хустського греко-католицького храму Преображення Господа нашого Ісуса Христа на Божественну Літургію з нагоди храмового празника та 13-річчя від заснування парафії завітали численні гості з різних куточків краю, серед яких духовні отці, сестри-василіянки, вірники з інших парафій. Радість важливої події розділили з церковною громадою і представники влади.

З особливим теплом і щирістю звернувся до парафіян, виголошуючи своє пастирське слово, декан Золотарівського деканату о. Віталій Полянський. Розповідаючи про таємниче преображення (перетворення), явлення Божественної величі й слави Христа на горі Фавор, він закликав вірників перейнятися справжньою християнською любов`ю до ближніх і нагадав про важливість духовного преображення.

Особливої урочистості богослужінню додав спів хору греко-католицького собору Святого Вознесіння. Після Літургії відбулося освячення фруктів, обхід храму з читанням Євангелій, Многоліття, Вечірня та Мирування.

На завершення святкування настоятель храму Преображення Господа нашого Ісуса Христа о. Володимир Бабич щиро подякував духовенству й вірникам за підтримку та спільну молитву на славу Божу

Довідково. Преображення Господнє або Спас – одне з дванадцяти найбільших християнських свят. Воно знаменує подію, коли Ісус завів трьох апостолів – Петра, Якова та Івана на гору Фавор і перевтілився перед ними. Тоді Його обличчя засяяло, а на небі з’явилися старозавітні пророки Мойсей та Ілля, які говорили зі Спасителем про Його близький відхід. Усіх їх освітила хмарина, з якої линув голос: “Це Син Мій Улюблений, що його я вподобав. Його слухайтеся”. Преображення показало наявність в Ісусі Христі божественної та людської природи.

Це релігійне свято називають іще «проводами літа». За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після 19 серпня стають набагато холоднішими.

Богдана КЛЕКНЕР, фото автора