61163
21:21 8.082018

На Закарпатті допомогли встановити факт народження дитини в окупованій Автономній Республіці Крим та отримати свідоцтво про народження

Життя 2898

До Ужгородського місцевого центру з надання БВПД звернулася громадянка з питання встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України.
Як з’ясувала головний спеціаліст Перечинського бюро правової допомоги Іванна Хом’як, у вересні 2014 року, проживаючи у місті Ялта, жінка народила дитину в міському пологовому будинку, який вже на той час був розташований на тимчасово окупованій території України, визначеної згідно з Законом України від 15.04.2014 №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Факт народження дитини був зареєстрований Ялтинським міським відділом запису актів цивільного стану Департаменту запису актів цивільного стану Міністерства юстиції Республіки Крим. Після їх переїзду на постійне місце проживання в Закарпатську область у клієнтки постала необхідність оформити документи для дитини, згідно з чинним законодавством України. Однак, їй було відмовлено у зв’язку з тим, що державні органи України не визнають документів, виданих на непідконтрольній території.

Вивчивши матеріали справи та опрацювавши нормативно-правову базу, головний спеціаліст Перечинського бюро правової допомоги Іванна Хом’як підготувала заяву про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України (в порядку окремого провадження) та сформувала пакет документів для подання даної заяви до Перечинського районного суду.

Так як відповідно до ст.317 ЦПК України, справи про встановлення факту народження на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду, то в цей же день суд прийняв ухвалу про відкриття провадження у справі.

Крім того, відповідно до п.21 ч.1. ст.5 Закону України «Про судовий збір» заявниця була звільнена від сплати судового збору, так як вона у справі за заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, подана у зв’язку із тимчасовою окупацією території України, що призвело до вимушеного переселення з тимчасово окупованої території України.

Таким чином, рішенням Перечинського районного суду заяву про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України – задоволено повністю.
1 червня 2018 року громадянка звернулася до Перечинського районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Закарпатській області та отримала свідоцтво про народження дитини.

Система безоплатної правової допомоги в нашій області працює! 
#ЯМП #БПД

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах