ko.net.ua

В іршавчанки на городі виросла квасоля-змія

На Іршавщині, в селі Малий Раковець, на городі господиня виростила квасолю, стручки якої схожі на змію – такі в’юнкі. Довжина лопаток – понад півметра.

– Вирощую квасолю різних сортів, бо у нашій родині люблять страви з неї. Готую лопатки тушковані, з олією, а також підбивані (підбивані лопатки – суп, який заправляють сметаною. – Примітка автора), – розповіла пані Ганна кореспонденту «Карпатського об’єктива». – Є у мене піша пасуля і тичкова, родять білі і зелені лопатки. Мала і фіолетові, але пропали. Були дуже смачні. Родич Юрій дав навесні декілька насінин пасулі. Йому дали, а він з нами поділився. Казав, якісь файтові.

Коли бобові почали плодоносити, господиня побачила, що рослина екзотична. Урожаєм тішиться. Веде на город. З тичок звисають в’юнкі стручки квасолі, деякі так покрутилися, як плазуни, яких багато хто боїться. У цьому списку і я, і моя співрозмовниця.

– Такі довгі лопатки ще не бачила. Урожай здивував. Он як довкола тички пасуля обвилася. Лопатки мало того, що цікаві своєю формою, вони ніжні, мають хорошу м’якоть, без ниток. Відварила їх, а потім потушкувала з цибулею. Смакота, – не приховуючи емоцій, господиня зізнається, що декілька лопаток залишить для насіння, аби наступного року посадити і виростити такі дивні і смачні лопатки.

Торік бачила таку квасолю в Перечині. Писала про це для «КО». Вігна спаржева овочева, квасоля китайська називається.

Тетяна Грицищук, фото автора