ko.net.ua

Трагічний випадок завадив закарпатській альпіністці завершити сходження на гору Лхоцзе

Через трагічну загибель альпініста Рустема Амірова закарпатка Ірина Галай тимчасово припинила безкисневе сходження на гору Лхоцзе в Гімалаях.

«Дуже складний пост, так як ні одна гора не варта людського життя… Буває в житті по-різному, але щоб так жорстко, вперше… Завжди молю тільки про одне, щоб без людських жертв, але цього разу мій страшний сон здійснився», – написала Ірина на своїй сторінці у «Фейсбуці».

У пості закарпатка розповіла про труднощі сходження, адже погода зіпсувалася за секунду і здійнявся нереальний вітер при температурі 30 градусів морозу. Довелося терміново встановлювати намет на висоті 7800 м власними силами й закляклими від холоду руками. «Це не найстрашніше! У цей момент я чую, як Рустема Амірова (теж без кисню) шерпи вночі випихають з намету на вулицю!!! У нього ж не включене це в пакет, і ці… залишають його сидіти з рюкзаком на морозі біля наметів! Це все відбувається в жахливий вітрюган на крутому схилі вночі!» Коли намет установили, Ірина відправила шерпу (місцевого провідника) за Рустемом Аміровим. Утрьох вони намагалися зігрітися в наметі. Рустем увесь час мовчав та сильно кашляв, йому було дуже погано, й Ірина вмовляла його спускатися зранку вниз.

Після жахливої ночі Галай та Аміров розійшлися. Закарпатка попрямувала в інший табір, так як було вирішено, що занадто холодно для безкисневих сходжень, і їх заборонили.

Під час спуску Ірині повідомили про смерть Рустема Амірова від гірської хвороби.