ko.net.ua

22 травня світ відзначає Міжнародний день біорізноманіття

У поточному році темою відзначення Міжнародного дня біорізноманіття є відзначення 25-річчя набрання чинності Конвенцією про біорізноманіття.

Під поняттям «біорізноманіття» розуміють сукупність усіх видів живих організмів (від бактерій до ссавців), невід’ємною частиною яких є людина. Основною метою Конвенції є збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому, екосистемному рівнях.

Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію 29 листопада 1994 року, а також ухвалила ряд законів щодо ратифікації, приєднання та виконання інших міжнародних договорів обов’язкового та необов’язкового характеру, що регулюють питання збереження та використання біологічного і ландшафтного різноманіття. На національному рівні координацію реалізації положень законів та відповідних програм здійснює Національна Комісія з питань збереження біорізноманіття та Міністерство екології та природних ресурсів України.

Відзначення Міжнародного дня біологічного різноманіття – це привід ще раз згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність кожної людини за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь.

Із метою збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду області, відтворення, збереження та раціонального використання біоресурсів Закарпатської області департамент екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації проводить необхідні заходи.

Відтак, відсоток фактичної площі територій та об’єктів природно-заповідного фонду до загальної площі області становить 14,15%.

Нині в області взято на облік 468 об’єктів природно-заповідного фонду на площі 180,5 тис. га, серед яких Карпатський біосферний заповідник, Ужанський національний природний парк, Національні природні парки: “Синевир” та “Зачарований край”, регіональні ландшафтні парки: “Притисянський”, “Синяк”, 19 заказників загальнодержавного значення, 55 заказників місцевого значення, 9 пам’яток природи загальнодержавного значення, 329 пам’яток природи місцевого значення, 12 заповідних урочищ місцевого значення, 34 пам’яток садово-паркового мистецтва та 2 дендропарки місцевого значення.

Департамент екоресурсів Закарпатської облдержадміністрації закликає усіх шанобливо ставитися до навколишнього природного середовища, берегти усе, чим природа щиро нас обдарувала.