ko.net.ua

У Перечині відбулася багатолюдна Хресна дорога. ФОТО

Сьогодні, 25 березня,  у Перечині відбулася багатолюдна Хресна дорога і спільна молитва.

Духовно-релігійний захід ініціювала римо-католицька парафія святого Августина і запросила всіх бажаючих. У процесії взяли участь прихожани костела св.Августина, греко-католицького храму Святого Миколая, Покровської православної церкви Київського патріархату, а також вірники з інших населених пунктів району. Прибули паломники і з Ужгорода та Мукачева.

Хід очолив отець Владислав Бісьмак. Розпочався від костела, пролягав центральною дорогою до гори Гурка, де і знаходиться Хресна дорога.  Вірники почергово несли хрест (хрест несли священики, семінаристи, подружні пари, студенти, монашки, вдовиці і т.д.), співаючи духовні пісні, молитви, і зупинялися біля кожної із 15 капличок-стацій.

Отець Владислав подякував Господу Богу за чудову погоду, за чисельну ходу, яка об’єднала вірників західного і східного обряду і побажав щасливо і в доброму здоров’ї підготуватися до Великодня, який римо-католики святкуватимуть наступної неділі – 1 квітня, а греко-католики і православні – 8 квітня.

Раніше «Карпатський об’єктив» писав про сакральний об’єкт у Перечині – Хресну дорогу на горі Гурка, звідки видно все місто та далекі околиці. На вершині стоїть десятиметровий дерев’яний хрест. Біля підніжжя пагорба – старий цвинтар, повз нього впорядковано дорогу, встановлено підпірні стінки.

Що ж до Кальварії, то до художнього оформлення її 15 каплиць, які світяться вночі, доклалися меценати та перечинські родини. Кожна каплиця містить усередині майстерно виконану фреску, ікону, яка відображає шлях Ісуса Христа на Голгофу, а також написані імена жертводавців.

Хрест на горі та Хресна дорога – святиня всіх релігійних конфесій, що діють на території міста. Зроблено зусиллями релігійних громад, міської влади й спонсорів. Хрест, який став символом віри, примирення, взаємопорозуміння, взаємоповаги, оберегом, було освячено 24 березня 2002 року в першу неділю Великого посту. До хреста тоді прийшли вірники трьох найчисленніших конфесій Перечина – римо- та греко-католики, православні. У Великодню п’ятницю 2008 року було освячено Хресну дорогу (Калварія), яка символізує останній мученицький земний шлях Ісуса Христа.

Хресна дорога стала родзинкою міста, її залюбки відвідують туристи.

Тетяна Грицищук, фото автора