ko.net.ua

В угорськомовній групі для дошкільнят НВК "Ялинка" відбулось яскраве свято весни. ФОТО

Дзвінкий дитячий сміх, щасливі обличчя батьків та чарівний весняний настрій – саме така атмосфера панувала на святі дошкільнят в НВК «Ялинка». Майже рік тому тут відкрили угорськомовну групу.

Це стало можливим за сприяння Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді, а також завдяки численним проханням батьків. Наразі тут навчається 25 діток від трьох до шести років.

Вихованці групи з великим нетерпінням чекали святкової зустрічі з мамами та бабусями, аби швидше привітати і ще раз сказати про те, як сильно їх люблять.

«Свято весни і мами ми проводимо вперше. Готувалися до нього заздалегідь. Старанно вчили пісеньки, вірші, таночки. Сьогодні дітки виступали для своїх бабусь та матерів і приготували для них маленькі подаруночки, – розповідає вихователь групи Еріка Чубірко. – Хоча група існує тільки рік, результати не змусили на себе довго чекати. Дітки досить швидко освоюють угорську мову, яка для більшості з них не є рідною».

Мотивація батьків, котрі віддали своє чадо навчатися в таку групу, проста – діти набагато швидше опановують мову, ніж дорослі. Відомо, що угорська мова – одна із найскладніших, утім у дитячому віці, граючись, вивчити її значно легше.

«Уряд Угорщини всіма силами намагається підтримувати дошкільні навчальні заклади області, аби діти з дитинства мали можливість освоїти угорську мову, – зазначила присутня на святі консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді Яношне Беркец. – Варто наголосити на тому, що це нормальний європейський досвід, коли жителі прикордонного краю опановують мову своїх сусідів. Такі приклади можна побачити в Австрії, де на прикордонних територіях вивчають угорську, словенську та італійську. Таким чином перед дітками відкривається світ нових знань, а країни розвивають добросусідські відносини. Тому ми дуже тішимося, коли бачимо такий значний прогрес у навчанні. Вихованці цього навчального закладу буквально за рік оволоділи мовою. Тож ми наголошуємо на тому, що дітки з угорськомовних сімей потребують такої ж методики з вивчення української мови. Якщо б вони мали таку можливість, то поступово й без жодних проблем освоїли б українську».

За словами директора НВК Світлани Рибак, за рік існування угорськомовної групи було зроблено чимало. Безпосередньо завдяки підтримці Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді.

«Нам подарували мультимедійну техніку, закупили сучасні меблі для цієї групи. Узагалі мене приємно вразив виступ діток. Результат роботи педагогів видно одразу», – наголосила пані директор.

Тож завдяки спільним зусиллям свято в НВК «Ялинка» вдалося на славу. А підтвердженням цього стали щасливі усмішки дітей та їхніх батьків.

 

Христина БІКЛЯН