ko.net.ua

Помивальний понеділок: цього дня закарпатські господині ретельно миють кухонне начиння

Сьогодні, 19 лютого, розпочався Великий піст, що триватиме 48 днів до Великодня, який християни відзначатимуть 8 квітня.

Перший день посту закарпатці називають помивальним понеділком. Цього дня господині ретельно миють і чистять посуд, кухонне начиння, яким користуються щоденно у побуті.

Про ці традиції кореспондент «Карпатського об’єктива» підготувала статтю.

– У нашому селі Малий Раковець, що на Іршавщині, у помивальний понеділок жінки ретельно миють посуд, кухонне начиння, – каже 63-річна Ганна Василівна. – Так робили наші бабусі, матері, так роблю і я. Раніше алюмінієві горниці, а також ложки, вилки, спилаки чистила просіяним піском та господарським милом. Емальований посуд – содою. Від нагару палачінтоші (сковорідки) чистила наждачкою, потім друтянкою. Полоскала під проточною водою. Такі чисті були і блищали як нові. Горнята, тарілки, миски декілька разів обдавала окропом. Чистий посуд має скрипіти в руках.

Збирала всі кухонні рушники і зваряла у золі. Полоскала у теплиці, бо води вдома не було. Водогін зробили люди потім. Тепер мию пральним порошком, відбілюю білизною.

Останніми роками у продажі з’явилося усякої хімії, емальований посуд чищу порошком «Гала», але алюмінієві горниці я й надалі чищу піском та господарським милом.

Пані Марія з Мукачева також у цей день миє посуд.

– У мене посуд та кухонне начиння завжди чисті, цей процес не запускаю, бо люблю чистоту і порядок на кухні, – з гордістю зауважує моя співрозмовниця. – Але традиції предків сповідую: у помивальний понеділок чищу-мию-перемиваю весь посуд та кухонне начиння. І не тільки той, яким користуємося щодня, а і набори, сервізи для святкового столу. Користуюся звичайними засобами для миття та чищення посуду, стакани, салатниці полощу у воді з додаванням оцту. На стіл стелю рушники, на них – посуд, чашки, ложки, вилки. Як висохнуть, ставлю на місця.

Ужгородка Едіта розповіла, що у помивальний понеділок бере вихідний, аби перемити посуд, зробити генеральне прибирання на кухні.

Тетяна Грицищук