ko.net.ua

Перша леді України відвідала Закарпаття. ФОТО

Дружина Президента України Марина Порошенко завітала на Закарпаття з робочим візитом. В обласному центрі перша леді презентувала національний проект «Книга Миру», а також відкрила інклюзивно-ресурсний центр.

Знаходиться він неподалік Ужгородської класичної гімназії. Центр надаватиме послуги дітям з особливими освітніми потребами, які є учнями навчальних закладів міста. В ІРЦ передбачені кабінети для індивідуальної роботи логопедів, практичного психолога, ресурсна кімната тощо.

«Інклюзивно-ресурсні центри з підтримки інклюзивної освіти – це важливий крок у формуванні сучасної системи кваліфікованого супроводу дітей з особливими освітніми потребами протягом навчання від 2 до 18 років. Такі установи запрацюють на рівні територіальних громад та районних центрів по всій Україні з 1 вересня 2018 року», – зауважила Марина Порошенко.

За словами дружини Президента, наразі в Закарпатській області є 141 інклюзивна школа, де навчається 298 учнів з особливими освітніми потребами, але інклюзивною освітою охоплені лише близько 1,5% таких дітей.

Також у ході візиту на Закарпаття Марина Порошенко відвідала Ужгородську ЗОШ I–III ступенів № 20 – ліцей «Лідер», де презентувала національний проект «Книга Миру», в якому діти учасників АТО із різних регіонів України діляться сімейними фотографіями та побажаннями миру в країні. І сьогодні учні ужгородської школи разом із Мариною Порошенко створили новий розділ – «Закарпатська область».

Розповідаючи про цю ініціативу, дружина Президента звернулася до школярів з проханням цінувати мир, жити в єдності й поважати людську гідність. «Сьогодні український народ змушений захищати свою державність і незалежність від східного сусіда. Ця «Книга Миру» – унікальна й особлива, адже діти, які заповнюють її, не з чуток знають справжню ціну миру й те, наскільки важливо бути справжнім українцем. Тому це видання є посланням майбутнім поколінням про цінність мирного життя та своєрідною дитячою молитвою заради мирного і щасливого майбутнього України», – сказала Марина Порошенко.

Відтак перша леді поспілкувалася з учнями інклюзивного класу та вчителями, обговорила питання розвитку інклюзивного освітнього середовища.

Також у рамках візиту Марина Порошенко та голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль підписали Меморандум про приєднання регіону до національного проекту Благодійного фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», який реалізується спільно з Міністерством освіти і науки України. Варто зазначити, що цей проект уже протягом трьох років упроваджується по всіх регіонах країни. Закарпаття стало 11-ю областю, яка доєдналася до нього.

Окрім цього, дружина Президента та очільник Закарпатської ОДА провели нараду з головами районних рад, ОТГ та міськими головами щодо створення мережі інклюзивно-ресурсних центрів Закарпатської області. За результатами зустрічі було підписано Меморандум про співпрацю між облдержадміністрацією й керівниками органів місцевого самоврядування та заплановано відкриття до 1 вересня 2018 року 18 таких закладів.

За словами дружини Глави Держави, програма є соціально спрямованою й передбачає адаптацію активностей для людей з інвалідністю задля сприяння їхній інтеграції в соціум. «Нам удалося забезпечити умови, в яких усі діти без винятку зможуть об’єднатися в так званому просторі рівних можливостей. І це надзвичайно важливо в контексті розбудови України як європейської держави», – зазначила Марина Порошенко.

Після офіційних заходів перша леді люб’язно погодилася поспілкуватися із журналістами. Оскільки візит дружини Президента збігся з Днем святого Валентина, представники ЗМІ не могли не спитати про історію кохання головної пари країни.

«Познайомилися ми, будучи студентами. Мій чоловік тоді навчався на факультеті міжнародно-економічних відносин Київського університету ім. Т.Шевченка, а я в Київському медичному інституті. Пригадую, це було після зимових іспитів. Зустрілися ми на дискотеці в гуртожитку. І це було кохання з першого погляду», – розповіла дружина Президента.

На завершення свого візиту Марина Порошенко оглянула Невицький замок – пам’ятку середньовічної замкової архітектури. Адже 2018 року заплановано здійснити першу чергу невідкладних робіт з реставрації цієї історичної споруди. Для цього з Державного бюджету передбачено 10,7 млн грн. Після завершення першої черги невідкладних робіт головна вежа Невицького замку зможе приймати туристів.

Христина БІКЛЯН