ko.net.ua

Угорщина надала Закарпаттю 8 тисяч вакцин від кору. ФОТО, ВІДЕО

Сьогодні, 26 січня, з Угорщини до Ужгорода доправили 8 тисяч доз надсучасних трьохкомпонентних вакцин «Priorix». Минулого року Угорщина вже надала Закарпаттю 5 тисяч таких самих вакцин, а до кінця 2018 заплановано довезти ще 7 тисяч одиниць препарату. Ця гуманітарна допомога вкрай потрібна області, адже протягом останніх тижнів тут спостерігається підвищення рівня захворюваності на кір.

Як повідомила Вікторія Тимчик, завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань, з 1 січня на кір в області захворіло 460 осіб. 97 % з них знаходиться на стаціонарному лікуванні –  це діти від 1 до 9 років. Разом з тим, Великоберезнянський та Берегівський райони епідемія оминула.

Для передачі вакцин до Закарпаття прибув Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини у супроводі Генерального консула Угорщини у місті Ужгород Йожефа Бугайла.

Іштван Грежо розповів, що привезені вакцини «Priorix» закуплені за кордоном, у Великій Британії – це високоякісний та ефективний препарат для захисту від кору.

«Вже минулого тижня, на відкритті оновленого інфекційного відділення Мукачівської обласної дитячої лікарні я звернув увагу на переповнення  закладу  хворими на кір дітьми. Попри те, що в Києві заявляли про відсутність епідемії та наявність потрібних вакцин, до мене звернувся губернатор Закарпаття з проблемою відсутності препаратів для щеплень», – зазначив Іштван Грежо.

Пан Грежо наголосив, що коли стається така біда, то Угорщина як вірний та відданий партнер Закарпаття завжди готова допомагати і це не є питанням національної політики, адже біда немає національності. Він запевнив, що Угорщина завжди підтримуватиме область, незважаючи на напруженість стосунків між двома державами.

Варто додати, що вакцинація від кору в Угорщині проводиться з 1969 року, а з 1989 всіх щеплять сучасною вакциною, яку отримало й Закарпаття. 100 % угорських дітей є вакцинованими, тому поширення епідемії на сусідню країну Уповноважений вважає мало ймовірним.

«В Угорщині вакцинація є обов’язковою. Я знаю, що в Україні протягом останніх років кампанія проти щеплень отримала досить широкий резонанс, хоча ніякого наукового підґрунтя цьому нема», – додав Іштван Грежо.

Геннадій Москаль, зауважив, що з питанням відсутності вакцин від кору звертався  до Уляни Супрун, але ніхто з Міністерства охорони здоров’я так і не повідомив коли будуть потрібні Закарпаттю вакцини.

«Це вже не перший випадок коли ми звертаємося до сусідньої Угорщини за допомогою і я дуже вдячний, що вони нам ніколи не відмовляють. Нажаль, в Закарпатті немає багатьох медикаментів, які можуть врятувати людині життя. Так, потрібні вакцини від правцю, сказу та укусу змії», – констатував губернатор Закарпаття.

Разом з представниками Червоного Хреста Іштван Грежо, Йожеф Бугайла та Геннадій Москаль передали вакцини у сховище Закарпатської обласної санітарно-епідеміологічної станції.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ