ko.net.ua

За підтримки Угорщини в Мукачеві відновили дах дитячої лікарні

Завдяки плідній співпраці уряду Угорщини та Закарпатської обласної дитячої лікарні вдалося реконструювати дах інфекційного відділення.

Унаслідок сильного градобою покрівля отримала значні пошкодження, почала протікати, тому виникла нагальна необхідність у її ремонті.

Зважаючи на особливу історичну цінність будівлі, оскільки зведена вона ще за часів Австро-Угорщини в 1905 році, а також її важливе соціальне значення, було прийняте рішення про негайний ремонт даху.

Реконструкція покрівлі тривала майже півтора місяця, з листопада 2017 року, і завершилася 31 грудня. Урочистий захід з цього приводу відбувся в четвер, 18 січня, за участю уповноваженого уряду Угорщини з питань урядової координації розвитку Саболч-Сатмар-Березької й Закарпатської областей Іштвана Грежі та Генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бугайла.

«Спільно з нашими угорськими партнерами нам удалося перекрити 800 кв  м даху інфекційного відділення, яке, до речі, розраховане майже на 60 ліжок для стаціонарних хворих. Тож перед нами об’єкт, вартість якого – 1 млн грн. Фінансування, згідно з підписаним договором, велося обома сторонами. Одну половину коштів виділив обласний бюджет, іншу – уряд Угорщини», – розповів головний лікар обласної дитячої лікарні Роман Шніцер.

За словами Уповноваженого Уряду Угорщини д-р Іштвана Грежі, ремонтні роботи розпочалися майже одразу після підписання Угоди про реконструкцію даху лікарні.

«Коли півтора року тому ми вперше потрапили в цей заклад, то побачили жахливі умови, в яких лікувалися діти. Відтак було прийняте рішення негайно допомогти цій установі. Варто також наголосити, що майже всі галузі медицини Закарпаття потребують підтримки. Угорський уряд дотепер надавав значну допомогу і планує продовжити цю роботу й надалі. Я вважаю, що такі жести з боку Угорщини підтверджують добросусідські відносини. Допомога, яку надає наша країна, засвідчує те, що ми намагаємося підтримувати не тільки етнічних угорців, але й усіх українців», – зазначив Іштван Грежа.

На відновленні даху керівництво лікарні зупинятися не збирається. Уже наступного року разом із ніредьгазькою та ужгородською обласною лікарнями братимуть участь у кількох грантах з метою подальшої реконструкції будівель.

 

Христина БІКЛЯН