ko.net.ua

На Закарпатті – спалах кору

В області невпинно зростає кількість хворих на кір. Тільки з початку року тут зафіксували 194 випадки цього небезпечного захворювання.

«Ситуація із захворюванням на кір є напруженою. За минулий рік на Закарпатті було зареєстровано 637 випадків недуги. Ці показники є одними із найвищих по Україні, – коментує ситуацію завідувач відділу епіднагляду і профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру Вікторія Тимчик. – Зараз щотижнево ми реєструємо близько 60 випадків захворювання. Хворіють переважно діти віком від 1 до 4 років. Зазвичай нещеплені. Адже тільки 6% діток, батьки яких дотримувалися календарного щеплення, захворіли на кір. Випадки цього захворювання реєструються в усіх районах області, окрім Великоберезнянського».

Що стосується вакцинації, то Міністерство охорони здоров’я в середині 2017 року ініціювало додаткові заходи підсилюючої імунізації проти кору. Протягом останніх 3–5 років охоплення вакцинацією дітей проти цієї недуги було вкрай незадовільним.

«Щепилися дітки, які потрапили під планове щеплення у 2017 році, а також ті, котрі з якихось причин не отримали щеплення в попередні роки. Тобто та вакцина, яка надходила на Закарпаття за кошти державного бюджету, а також та, яка була отримана як матеріальна допомога від наших сусідів з Угорщини, наразі використана. І можливо, у деяких закладах охорони здоров’я в області є тільки залишки. Наразі ми очікуємо поставки вакцини проти кору від МОЗ. А також плануємо продовжити підсилюючі заходи з імунізації до кінця січня. Утім охопити всіх нещеплених ми не зможемо ні по часу, ні по кількості вакцин. Адже таких осіб в області дуже багато. Можемо тільки потрошки охоплювати щепленнями діток», – наголосила обласний інфекціоніст.

Утім поки що про епідемію в Україні не йдеться. Наразі, як визначило Міністерство охорони здоров’я, в країні спостерігається спалах кору. Тільки на Закарпатті захворюваність перевищує середні багаторічні рівні.

Христина БІКЛЯН