ko.net.ua

У середмісті Ужгорода відбулося вертепне дійство «Христос Родився! Всім возвіщаєм!»

Справжню вертепну містерію влаштували на площі Театральній, одразу біля міської ялинки. Колядки, щедрівки, віншування, вертепи – такий багатий репертуар підготували ужгородцям сім творчих колективів з обласного центру.

Серед учасників вертепного дійства стали аматорські колективи міського центру дозвілля, загальноосвітніх навчальних закладів, молодь Горянської та Цегольнянської церков.

Учасники великої міської коляди забавляли глядачів не тільки традиційними закарпатськими колядками, але й авторськими.

До прикладу, керівник творчого колективу «Перлинка» Марія Мудранинець розповіла, що її вихованці вже кілька років поспіль беруть участь в міській коляді. Цьому передує довгий процес підготовки, адже все має бути на найвищому рівні.

«З дітками ми працюємо у музичній школі ім. Чайковського. До коляди готувалися заздалегідь, тож ці дні у нас дуже напружені. Ми колядували на телебаченні, колядували меру, ходили в гості. Над своїм репертуаром ми працюємо вже кілька років. Сьогодні звучали, як традиційні колядки, так і авторські. Ми намагаємося показати, що сучасні композитори пишуть чудові тексти. До прикладу колядки Лесі Горової, такі як «Добрий вечір люди», «Їде Бог на санях», вони звучали сьогодні», – наголосила пані Марія.

Окрім вокальних колективів потішила глядачів і церковна молодь, яка підготувала цікаві вертепи. Одними із них стали прихожани Горянської ротонди. Отець Богдан Савула розповів, що як тільки міське управління культури їх запросило взяти участь у цьому святі – вони одразу погодилися і почали готуватися.

«Наш вертеп традиційний – він показує сценку народження Христа. У нас є пастирі, царі, ангели, Ірод. Таким чином ми прославляємо новонародженого Ісуса. Для цього ми багато репетирували, шили костюми. Будемо ще колядувати по парафіях, у домівках прихожан», – розповів отець.

Тож вертепне дійство потішило усіх і ще раз нагадало, що різдвяні свята продовжуються. Глядачі із задоволенням долучалися до коляди і сповна насолоджувалися святковим дійством.

Христина БІКЛЯН