ko.net.ua

Закарпатцям вручили сертифікати про вивчення угорської мови

У середу, 20 грудня, в атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ провели урочисте вручення сертифікатів про проходження курсів з вивчення угорської мови. Зазначимо, що такі курси є безкоштовними і проводять їх вже не вперше, адже наразі на Закарпатті є багато бажаючих вивчати угорську мову.

Привітати слухачів прийшли Іштван Грежо, Уповноважений уряду Угорщини, Болаж Лопперт, консул Генерального консульства Угорщини у місті Ужгород, Ангела Лукач, консул Угорщини у місті Берегово та звісно ж Ілдика Орос, ректор Закарпастького угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ та Наталія Вароді, директор Навчально-консультаційного центру ЗУІ.

Іштван Грежо у своєму виступі зауважив, що такі події як ця є визначальними, адже саме завдяки вивченню мов можна краще зрозуміти культуру один одного.

«Вітаю всіх вас із закінченням цього курсу, я знаю це була плідна та важка робота, адже угорська мова є вкрай складною. Це вже 4-ий такий курс і я радий бачити зацікавленість закарпатців у вивченні угорської, тому для нас це почесна місія – надавати допомогу у вивченні нашої рідної мови всім тим, хто цього прагне. Незважаючи на погіршення стосунків наших країн, ми й надалі хочемо залишатися хорошими сусідами та продовжувати всі наші проекти на території Закарпаття», – наголосив Іштван Грежо.

Також, Уповноважений уряду Угорщини розповів приємну новину для всіх бажаючих пройти ці курси в майбутньому – вже з січня почнеться набір нових груп, а зареєструватися цього разу можна буде і в електронній формі.

Ілдика Орос, в свою чергу, теж привітала тих краян, яким вдалося так успішно закінчити курси та звернулася до всіх на українській мові.

«Я з власного досвіду знаю, як важко вчити мову, адже я самотужки вчила українську. У мене теж не все виходило одразу, не завжди розуміла, що мені говорять носії мови, але з часом та наполегливістю все стало реальністю – чого бажаю і вам!», – зауважила пані Ілдика.

Наталія Вароді, розповіла, що стартували курси ще у квітні цього року, а заявки подали 4156 закарпатців. 156 новостворених груп вивчали мову на початковому рівні, а 83 групи проходили курси вже на середньому рівні. Також планується, започаткувати вивчення й вищого рівня для тих, хто пройшов всі попередні етапи.

Крім того, пані Наталія наголосила, що через велику кількість слухачів, сьогодні зібралися, в переважній більшості, тільки викладачі з декількома студентами, адже всіх вмістити було б досить проблематично – решта учнів отримає свої сертифікати вже від них.

Відтак, Іштван Грежо та Ілдика Орос привітали всіх слухачів курсів та вручили їм заслужені сертифікати.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора