ko.net.ua

За підтримки уряду Угорщини в Ужгороді оновлено дитячий садочок

У вівторок, 21 листопада, відбулася урочиста передача оновленого ДНЗ №6, що в місті Ужгород. Такі зміни стали можливими завдяки створеній та фінансованій урядом Угорщини Програмі розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського регіону.

Святковий захід відвідали Янош Арпад Потапі, держсекретар Угорщини відповідальний за національну політику, Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ-КМКС» та народний депутат України, Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства.

Іштван Грежо розповів, що це фінансування, надане урядом Угорщини, є частиною великого проекту розвитку дитячих садочків. Варто додати, що цей проект є найбільшим за останні 100 років серед будь-яких подібних у сфері дошкільної освіти.

Разом з будівництвом 32 нових навчальних закладів, 130 буде повністю оновлено (одним з них є ужгородський садочок №6). Разом з тим, важливим є підвищення кваліфікації персоналу дошкільних навчальних закладів, тому для них проводять різноманітні цікаві курси.

«Я дуже вдячний за всебічну допомогу та участь у всіх проектах ГО «ТУКЗ-КМКС» та Закарпатському угорськомовному педагогічному товариству, адже разом ми намагаємося без затримок впроваджувати всі етапи проекту на території Закарпаття. Ми угорці, хочемо показати, що хороший дитячий садочок – це чудовий вступ до початкової шкільної освіти», – наголосив Іштван Грежо.

У свою чергу, Ілдика Орос подякувала уряду Угорщини за можливість допомагати й дошкільним навчальним закладам, адже без їхньої допомоги не вдалося б відновити садочки, в яких працюють угорськомовні групи або вивчають угорську мову.

Ректор ЗУІ зауважила, що в садочках міста почали відкриваються угорськомовні групи – на них є попит. Разом з тим, якщо в садочку з українською мовою навчання по 12-13 груп і тільки одна угорська, то відповідно, нема кому надати їм фахову допомогу на тому рівні, який потрібен для вдосконалення своєї роботи.

«Я дуже вдячна меру міста Ужгород, адже в нас є домовленість, що з часом цей найменший садочок міста, ДНЗ № 6, стане базовим угорськомовним дошкільним навчальним закладом, тобто поступово всі групи працюватимуть за угорськими програмами. Тутешні вихователі зможуть допомогти та показати іншим як працювати в такому середовищі і дати методичну допомогу тим вихователям, які працюють у великих садочках», – розповіла пані Ілдика.

Людмила Афоніна завідуюча дитячого садка № 6 розповіла, що їхній садочок складається тільки з чотирьох груп, дві з яких угорськомовні та діють тут з 1996 року.

«Ми протягом тривалого періоду підтримуємо традиції, культуру та звичаї угорського народу. Дякую за все те, що для нас зробив уряд Угорищни. Я дуже сподіваюся на подальшу співпрацю у цьому руслі», – додала пані Людмила.

Після виступів для гостей організували екскурсію по садочку, а дітки підготували невеличку концертну програму чим дуже потішили присутніх. Крім того, Ілдика Орос подарувала вихованцям дошкільного навчального закладу «Дерево казок» – мультимедійне зібрання понад 100 угорських народних казок, які дітки матимуть змогу переглядати у вільний від занять час.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ