42915
11:54 16.102017

На Берегівщині провели третій фестиваль шипшини та ткацтва

Життя 3960

У селі Великі Береги на закарпатській Берегівщині провели третій за ліком фестиваль шипшини та березького ткацтва.

6-32

Цього року він зібрав набагато більше відвідувачів, ніж два попередні. Урізноманітнили і його програму.

Після державних гімнів України та Угорщини господарів та гостей запрошував до урочистого відкриття свята звучний клич тарагота – давнього угорського народного духового інструмента, яким користувались загони Ференца Ракоці. В руках студента історичного факультету Закарпатського угорського інституту Гергея Піріді він звучав на сцені й пізніше, в рамках концертної програми. До речі, майстрів гри на тараготі в регіоні – лише кілька осіб. Крім Гергея, ним професійно володіє соліст обласної філармонії Шандор Шрейнер.

Захід відкрив один з його засновників і організаторів, голова громадського осередку “Разом за бережців” Андраш Біров. “Проводимо цей фестиваль уже втретє,- наголосив промовець.- Отже, є всі підстави вважати, що він стає традиційним.”

За традицією були названі наступні три “Почесні громадяни села”. У 2015 році вперше таку відзнаку присудили відомій закарпатській поетесі, уродженці Великих Берегів Магді Фюзеші. Наступного високе звання дісталось засновниці березького ткацтва Каталін Антоник-Поллоні та лікарю-терапевту Ержебет Фульзі. Сьогодні відповідні сертифікати вручили подружжю вчителів Ірині та Андрашу Полцер, котрі більш ніж 30 років навчали й виховували березьких школярів. За пропозицією відділу культури РДА подібного звання удостоїлась і голова українського самоврядування в угорському місті Комло, теж уродженка Великих Берегів Іда Кіш-Паловці. Саме вона організовує зараз літній відпочинок юних односельців в Угорщині, влаштовує обміни колективами художньої самодіяльності тощо.

На фесті відбулась ще одна знакова подія – активістку громадського життя Ольгу Баков першою з України прийняли у члени угорського жіночого товариства “Фенікс”, до якого нині входять понад сто представниць прекрасної статі з різних країн Європи – Сербії, Словенії, Словаччини, Румунії, Хорватії та інших. Почесним членом цього жіночого формування став  перший чоловік – Андраш Біров.

Викладач початкових класів місцевої ЗОШ Єва Фурман розповіла про історію становлення відомого сьогодні  у всій Європі березького ткацтва, яке започаткувала Каланін Антоник-Поллоні. Вона згуртували тоді в один колектив понад 50 жінок із трьох навколишніх сіл і разом з ними розробила свої оригінальні орнаменти ткацьких полотен. На жаль, у 2000 році гурток припинив свою діяльність. Однак естафету підхопили учениці місцевої школи. Під керівництвом вихованки Каталіни Антоник-Поллоні,  нині заслуженого народного умільця України Маріанни Профус дівчата продовжували навчатись цьому не простому ремеслу і ткати вишукані мережива. Тепер гуртком керує Єва Фурман.

“Заняття відвідують понад 20 юних шанувальників ткацтва, – каже майстриня-педагог. – Дівчата стараються зберегти оригінальні стилі березького ткацтва, які “народили” їх матері та бабусі. Недарма їх вироби користуються неабияким попитом.”

Як відбувається процес виготовлення тканин, часом з піснями і танцями, відтворили на сцені учасники художньої самодіяльності. Радували присутніх щирими композиціями також  вихованці місцевих дитсадка та Будинку культури, учні ЗОШ.

Як завжди з цікавою програмою виступи знаний родинний фольк-гурт з Пийтерфолви “Кокош банда”. Вони ж провели майстер-клас для бажаючих розім’яти ноги.

У перервах між виступами учасники фесту мали змогу оглянути цікаві тематичні намети, де експонувались, зрозуміло, в першу чергу, ткацькі вироби, традиційний народний одяг, розмальовані камені, різна сувенірна продукція, місцеві м’ясні делікатеси, сири, вишукані вина. 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У шкільних їдальнях Мукачева учні можуть розрахуватися банківською карткою
15:44
В УжНУ відбулася зустріч з координаторкою Національного Офісу Еразмус+ в Україні Світланою Шитіковою
15:30
Рахівський відділ Міграційної служби відновлює роботу за новою адресою
15:15
У Закарпатській ОВА відкрили благодійну виставку
14:59
На Закарпатті до місцевих бюджетів від ліцензування торгівлі підакцизними товарами надійшло понад 9 млн гривень
14:20
У Мукачеві відбувся міксовий турнір з волейболу
14:09
Військові Закарпаття продовжують традицію вшанування пам’яті воїнів, які загинули в боротьбі за Україну
13:37
Ужгородські баскетболісти фінішували шостими
12:59
У Закарпатській області зберігається значна сніголавинна небезпека
12:29
На Закарпатті виявили водія, який перевозив андезит, із невідповідностями у документах
12:22
Всі новини