ko.net.ua

65% дорослих закарпатців хворіють на серцево-судинні недуги

Щороку 29 вересня за ініціативи Всесвітньої федерації серця відзначається Всесвітній день серця (World Heart Day). Цьогоріч він проводиться під девізом «Share the power» – «Поділись своєю силою».

Серце – це орган, який ми найбільше експлуатуємо та найменше любимо, руйнуючи його судини жирною їжею, стресами, курінням та алкоголем. Сьогодні серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті в усьому світі.

У розвинених країнах світу показники смертності від серцевих хвороб знижується, в інших — стрімко зростає. Україна займає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань.

65% закарпатців з дорослого населення хворіють на серцево-судинні недуги. Понад 300 тисяч краян мають гіпертонію, а 250 тисяч – ішемічну хворобу серця. Про це під час прес-конференції повідомив головний лікар Закарпатського кардіодиспансеру Роман Соскида.

«Серед основних факторів ризику розвитку інфаркту та інсульту: підвищені артеріальний тиск, рівень глюкози та холестирину в крові, надмірна вага, тютюнопаління, гіподинамія, стреси, надмірне вживання солі», – наголосив лікар.

Цьогоріч в Україні була запущена програма реімбурсації ліків від гіпертонії, цукрового діабету. Саме завдяки цій програмі ліки стали доступнішими.

Для покращення надання медичної допомоги хворим із серцево-судинними захворюваннями в області реалізується спільний проект МОЗ та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей в Закарпатській області». Вже закуплені 22 сучасні високопрохідні автомобілі екстреної медичної допомоги, придбана низка високотехнологічного діагностичного обладнання, вже незабаром запрацюють сучасні ангіографічні установки (одна з них буде розміщена в Хусті, а друга – в обласному кардіодиспансері), покращується оснащення первинної ланки медичної допомоги.

«В принципі Закарпаття по боротьбі з серцево-судинними захворюваннями далеко не на останньому місці в Україні. Утім все-одно, у цьому напрямку потрібно ще багато працювати. Розвивати кардіологію, інформаційну компанію про ці захворювання, – зазначив Роман Соскида. – Немале значення має добробут населення. Адже життя в стресових ситуаціях, з низькими заробітними платами не йде нікому на користь. За дослідженнями ВООЗ, 80% померлих від серцево-судинних захворювань – це громадяни в країнах з низьким та середнім рівнем доходів. Сподіваємося, що із початком серйозних реформ в медичній галузі у нас все зміниться».

За словами лікаря, серцево-судинні захворювання значно помолодшали. В Закарпатський кардіодиспансер потрапляють хворі від 25-ти років. Тому потрібно своєчасно звертатися до лікарів і в жодному разі не займатися самолікуванням. Що стосується групи ризику – це чоловіки від 35 і до 55 років. Причини цьому різні: вищезазначені фактори ризику, рівень життя та щастя серед населення, постійні стреси.

Больові відчуття при розвитку інфаркту можуть бути різноманітними. При раптовій появі болю або вираженого дискомфорту в грудях необхідно бути дуже уважним. Оптимальний час для початку лікування-1-2 години після появи перших ознак інфаркту, зволікання може стати причиною розвитку обширного пошкодження серця. Тож при виникненні перших симптомів необхідно негайно викликати швидку допомогу.

 

Христина БІКЛЯН