ko.net.ua

На Ужгородщині відбувся звітний концерт літнього танцювального табору

З 14 по 17 серпня у селі Ратівці Ужгородського району проходив танцювальний табір для дітей молодшого шкільного віку. Традиційно організаторами заходу є осередок ТУКЗ-КМКС Ужгородського району та Ужгородська реформатська єпархія.

Місцем проведення табору став молодіжний реформатський центр «Sion» – ця база відпочинку ідеально відповідає всім потребам дітей, з майданчиком та басейном.

В останній день перебування дітлахів в таборі проходить вечірній концерт, який відкривали: Лівія Балог, голова осередку ТУКЗ-КМКС Ужгородського району, Анетта Андрейчак-Товт, голова Паладь-Комарівського осередку ТУКЗ-КМКС, депутати Ужгородської районної ради та Атілла Балог, пастор Ужгородської реформатської єпархії.

Вже вдруге керівником табору обрали Анетту Андрейчак-Товт: «В нашому таборі дітки мають можливість відвідувати уроки як сучасного, так і народного танцю. Ми вважаємо, що популяризація народних танців є важливою, особливо для молодшого покоління, адже передача їм наших традицій та культури є невід’ємною частиною розвитку власного світогляду».

Пані Анетта наголошує, що це чудова можливість для дітей, тут вони можуть весело провести час зі своїми однолітками та відпочити після насиченого навчального року, а багато діток після табору взагалі серйозно захоплюються танцями.

На території табору є басейн, який дітлахи охоче відвідують. Один з днів перебування в таборі цілком присвячений народним танцям. Так, цього року відомий гурт «Шодро» протягом цілого дня навчав діток танцям і вони разом зробили чудовий номер, який теж був представлений на звітному концерті.

Цього року табір відвідало 36 діток віком від 8 до 13 років. Наразі, уряд Угорщини фінансує відпочинок закарпатських дітей як за кордоном, так і на території краю, тому вибір відпочинку у дітлахів був чималий.

У свою чергу, Лівія Балог зауважила, що танцювальний табір започаткували ще чотири роки тому і відтоді він щоліта приймає у себе діток.

«Протягом часу, проведеного в нашому таборі крім танців, з дітками займалися різноманітними майстер-класами з бісероплетіння, орігамі та ліпки. За дітьми доглядали п’ять вихователів та хореограф, яка кожного дня з ними займалася. Важливість табору є в тому, що тут дітей знайомлять з традиціями та культурою угорського народу, а кожен день розпочинається з ранкової молитви. Саме в такій атмосфері діти краще пізнають один одного, свої корені та історію. Ще одним плюсом такого табору є вивчення угорської мови, адже тут були й україномовні дітлахи, які самостійно прагнуть її вивчити», – каже пан Лівія.

В коментарі «Карпатському об’єктиву» Атілла Балог зазначив, що він з радістю і цього року долучився до організації танцювального табору, адже це вже стало хорошою традицією. Тут діти мають змогу познайомитись з новими людьми та поспілкуватись на різноманітні теми. Зокрема, пастор розповів, що у молодіжному реформатському центрі «Sion» протягом літнього періоду щотижня проводили різнопланові табори, серед яких були мовні та наукові.

На вечірньому гала-концерті, діти показали чому ж вони навчились протягом часу проведеного в таборі – підготовлені танцювальні номери були чудовими, одразу було помітно, що діти отримують чимале задоволення від виступу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ