ko.net.ua

Закарпатські держслужбовці працюватимуть по-новому

Сьогодні, 15 серпня, в будівлі Закарпатської ОДА відбувся брифінг, темою якого стала реформа державного управління та її ключові аспекти. Розповідав про новації у призначенні та роботі державних службовців Микола Трофименко, заступник начальника міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Львівській та Закарпатській областях.

Так, з 1 травня 2016 року вступив у дію новий Закон України «Про державну службу», який за своїми принципами намагався відобразити кращі європейські практики в сфері державного управління. Основними цілями реформи стали: деполітизація державної служби, скорочення переліку посад, які відносяться до державної служби, прозорий вступ на державну службу з врахуванням виключно професійної компетентності, захист прав державного службовця, в тому числі, і від впливу керівника.

З метою деполітизації державної служби відбувся розподіл посад на політичні та адміністративні. Відтак, державним службовцям заборонено демонструвати свої політичні погляди, обіймати посади в керівних органах політичної партії. Використовувати своє службове становище для залучення держслужбовців, посадових осіб місцевого самоврядування та працівників бюджетної сфери до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах теж суворо заборонено. Крім того, на час участі у виборчому процесі державний службовець зобов’язаний перебувати у відпустці без збереження заробітної плати.

Даним законом обмежено і коло посад, які належать до державної служби. Так, з переліку посад державної служби виведено посади працівників державних підприємств, установ, організацій та інших суб’єктів господарювання державної форми власності, а також навчальних закладів, заснованих державними органами.

Відтепер на всі посади держаної служби оголошується відкритий конкурс та запроваджено єдиний портал вакансій. Тож кожен українець має змогу отримати інформацію про те, у якому державному органі, у якій області, районі є наявні вакансії. На цьому ж веб-порталі систематично опубліковуються результати проведених конкурсів. Тільки з січня по серпень 2017 року оголошено 1137 відкритих конкурсів на заміщення вакантних посад державної служби у Львівській та 669 – у Закарпатській областях.

Варто додати, що державний службовець має вільно володіти державною мовою та пройти відповідний багаторівневий іспит, який можна скласти у будь-якому вузі країни. Такий іспит є платним та коштує від 350 до 1500 гривень.

Крім того, запроваджено нову модель оплати праці державних службовців. Нею передбачено, що частка посадового окладу становитиме 73 %, а стимулюючі виплати – 27 % від загального фонду. З 1 січня 2019 року, мінімальний оклад державного службовця становитиме два прожиткових мінімуми, а максимальний – 7.

Змінилася й процедура притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності. Так, передбачено створення спеціальних дисциплінарних комісій, що розглядатимуть подані скарги та прийматимуть відповідні рішення.

Вікторія КОПИНЕЦЬ