ko.net.ua

Свалявщина боротиметься за угорський гранд спрямований на покращення дошкільної освіти нацменшин Закарпаття

У неділю – Міжнародний день дружби

Добрим задумам – підтримка

Сила людей нашого багатонаціонального краю – у єднанні, благодійності, братанні, приязні та зичливому спілкуванні

Багато мешканців Свалявщини, як і всього багатонаціонального закарпатського краю, вільно спілкуються кількома мовами. При цьому одні до одних всякчас дружні, толерантні, зичливі, поблажливі. Приміром, у Свалявській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 учні опановують чеську мову, в Родниківці і Родниковій Гуті вивчають словацьку. Натомість у ДНК №10, що в районному центрі, малеча з раннього дитинства освоює угорську. Відтак і Чехія, і Словаччина, і Угорщина по можливості намагаються приділяти увагу, надавати посильну допомогу з метою створення для хлопчиків і дівчаток комфортних умов для успішного навчання та затишного проживання.

Ось і днями у районній раді відбулося засідання „круглого столу”, в якому взяли участь голова районної ради Мирослава Ливч, очільниця Закарпатського угорсько-мовного педагогічного товариства, обласний депутат Ілдіка Орос, заступник Свалявського міського голови Мілан Лавкай, головний спеціаліст райво Михайло Коршинський, керуюча справами районної ради Тетяна Ступник, завідуюча НВК №10 Марія Печунка. Зокрема, було обговорено розроблену Угорщиною програму щодо „економічної” допомоги у розвитку мережі закарпатських садків, у яких функціонують угорські групи.

Голова крайового угорськомовного педагогічного товариства, депутат облради Ілдіка Орос детально розповіла, що уряд Угорщини затвердив спеціальну кошторисну програму підтримки дошкільних установ, де діють угорські групи. Оскільки у Сваляві є такий дошкільний заклад, то запропонувала скористатись даним проектом і позмагатися за грант, який дає змогу провести ремонтні роботи у приміщенні, придбати меблі, необхідний інвентар тощо. Вона також наголосила, що для закладів, які беруть участь у програмі, передбачена розробка спеціалізованих навчальних посібників. А серед пропонованого на наступні роки – відкриття ще однієї групи, продовження навчання угорською мовою до 9 класу.

Присутні схвально сприйняли пропозиції гості, а щодо останньої, то зауважили: аби вирішити дане питання, потрібно окреме приміщення. Слід наголосити, що даний захід у Сваляві відбувся напередодні Міжнародного дня дружби, який на планеті святкують 30 липня.

Наталка СОЛЬВА