ko.net.ua

У Вишкові на Хустщині відсвяткували День дитини. ФОТО

28 травня в селі Вишково Хустського району Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ – КМКС) традиційно організувало святкування Дня дитини. Варто додати, що відзначати цю дату почали в останню неділю травня ще в далекому 1950 році.

Привітати діток з їхнім святом завітало чимало гостей, зокрема Ангела Бекешни-Лукач, консул Консульства Угорщини в м. Берегові, Йожеф Шорі, голова Верхньотисянського осередку ТУКЗ – КМКС, Ярослав Гайович, сільський голова Вишкова.

Габріелла Сабо, голова Вишківського осередку ТУКЗ – КМКС, урочисто відкрила захід і зауважила: «Сьогодні ми відзначаємо свято тих, у кому бачимо наше майбутнє, – наших дітей. Якщо вони зберігають угорську культуру та традиції, то маємо надію на те, що угорська мова житиме на території Закарпаття, зокрема Вишкова».

Ярослав Гайович наголосив, що діти – це наша надія та опора, і як ми будемо ставитися до підростаючого покоління, так і воно ставитиметься до нас у майбутньому. Відтак сільський голова висловив велику вдячність за організацію такого чудового свята Товариству угорської культури Закарпаття, яке в усьому підтримує місцевих жителів.

У свою чергу, Йожеф Шорі зауважив, що дуже символічним є те, що День матері відзначають у першу неділю травня, а День дитини – в останню.

«У цей складний для країни час такі свята мають особливе значення. Вони допомагають відчути, наскільки важливими є безпека та мир нашого маленького світу, наших сімей. Сьогодні ми відзначаємо свято свого майбутнього – власних дітей. Основне завдання, яке стоїть перед нами, – створити для них незабутнє дитинство, щоб вони почувалися захищеними й навчалися тільки хорошого», – додав Йожеф Шорі.

На захід завітало чимало місцевих жителів разом з родинами та дітьми. Усі могли знайти заняття для душі, адже вибір мали великий: можна було покататися верхи на коні, отримати цікавий малюнок на обличчя, покататися на різних каруселях, придбати hand-made прикраси та, звісно ж, з’їсти бограч. На сцені вирувала насичена культурна програма з різноманітними виступами, співами й танцями. Публіку розважали чудовими виступами вихованці дитячих садочків району, які отримали чимало оплесків від вдячних глядачів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ