ko.net.ua

Закарпатка із Швейцарії привезла свою виставку

26 – 27 травня на Закарпатті проходитиме Всеукраїнський фестиваль «Карпатська Україна». Нині стало відомо про ще один захід у рамках фесту – мистецький. Мова про відкриття виставки пастелей художниці Ольги Аегертер (Рущак) “Ото дись там – дóвкола Хуста”. На вас чекають у п’ятницю, 26 травня, об 11.00 у світлиці видавництва «Гражда» на вулиці Орлиній, 1 в Ужгороді.

35 –річна Ольга Рущак – уродженка Хустщини. У 2003 році закінчила відділ графіки в Ужгородському коледжі мистецтв iм. А. Ерделi. Опісля продовжила навчання на відділі графічного дизайну Львівської нацiональної академii мистецтв, де у 2005 році здобула ступінь магістра. Викладач спецдисциплiн на кафедрi дизайну Закарпатського художнього iнституту (2006 – 2012). У 2008 році перебувала півроку у Польщі в рамках міжнародної стипендії «Gaude Polonia». Із 2012 року – вільний художник.

Хоча свій творчий шлях закарпатка розпочала із 2001 року, із 2007 –го – активна учасниця обласних і міжнародних виставок, фотопроектів та пленерів. Із 2008 – го ― персональні виставки та фотопроекти (Україна, Польща, Швейцарія). Роботи художниці нині знаходяться в приватних збірках на Україні та за кордоном (Польща, Словаччина, Німеччина, Литва, Франція, Швейцарія, Таджикистан, Тайвань), а також у музеї «Бібліотека ім. Оссолінських» (Польща). Надає перевагу живопису, графіці, дизайну та типографіці, ілюстрації, художній фотографії, повідомляє uzhgorod.in.

Із 2012 року мешкає із сім’єю у містечко Обервіль у Швейцарії. Мати трьох дітей. Активна і енергійна, зв’язок із малою батьківщиною не пориває: майже щороку організовує Міжнародний літній художній пленер серед мальовничих краєвидів у альпійському селі Обервіль, що в долині річки Сімме, на базі родинного будинку Аегертерів. Проект підтримує церковно-сільська громада. Його учасниками не раз ставали й митці із Закарпаття.

У такий спосіб Ольга презентує земляків світові. Активно стежить за подіями в Україні. Щоразу частину коштів із виставки – продажу після пленерів в Обервілі спрямовує на підтримку дітей – сиріт та постраждалим сім’ям в Україні внаслідок Революції гідності (2013 – 2014 рр.) та воєнних дій на сході України із 2014 року.