32823
19:34 22.052017

Як закарпатці вшановують пам'ять Василя Комендаря

Життя 2894

24 червня буде два роки, як відійшов у вічність дослідник і палкий захисник природи Карпат Василь Комендар. З його ім’ям пов’язано не тільки збереження природи, а й розвиток нашого Закарпатського краю.

unnamed (2)

Усе свідоме життя Василя Івановича було пов’язане з Ужгородським університетом: тут він здобув вищу біологічну освіту, а потім постійно працював на кафедрі ботаніки, очолюючи її понад 30 років.

Протягом усього життя (прожив 89 років) професор поєднував викладацьку, наукову, природоохоронну та просвітницьку діяльність.

Комендар В.І. – відома особистість у науковій ботанічній спільноті України, близького й далекого зарубіжжя. Вагомим, зокрема, є його внесок у розробку підходів до комплексного популяційного вивчення рідкісних видів рослин.

Усе життя Василь Іванович активно працював у сфері охорони довкілля і збереження біологічного різноманіття. Свої знання й авторитет він потужно використовував як у наукових дискусіях, так і в спілкуванні з пересічними громадянами. Не боявся до останньої можливості відстоювати необхідні природоохоронні рішення й у високих владних кабінетах, де його не завжди хотіли зрозуміти, але до його думки змушені були прислухатися. Збереження окраси Закарпаття «Долини нарцисів» – лише один з відомих прикладів його безкомпромісної боротьби за збереження довкілля нашого краю. Вагомий внесок Комендаря у створення та збереження цілого ряду об’єктів природно-заповідного фонду нашої області, зокрема таких, як Карпатський біосферний заповідник та НПП «Зачарований край».

Одним словом, за своє життя чоловік зробив багато і був однією з найбільш відомих особистостей Закарпаття. Яка йому за це честь? Чи вшановує суспільство цього порядного чоловіка?

Відповідно до «Плану заходів з вшанування пам’яті доктора біологічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки Комендаря В.І.», затвердженого розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації (№ 176 від 18 квітня 2016 року), вулицям в Ужгороді, Буштині та Іршаві уже присвоєно ім’я Василя Комендаря, на будівлі біологічного факультету УжНУ встановлено меморіальну дошку із його бронзовим барельєфом.

Нещодавно природоохоронному науково-дослідному відділенню «Долина нарцисів» Карпатського біосферного заповідника присвоєно ім’я професора Комендаря.

Тетяна Грицищук, фото автора

На фото: меморіальна дошка, встановлена на будівлі біологічного факультету УЖНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах