ko.net.ua

В Ужгороді обрано нового кавалера Ордену Марії Терезії

Вчора, 3 травня, на території скверу Марії Терезії, що знаходиться навпроти Кафедрального собору провели третю щорічну церемонію вручення однойменного Ордену.

Організаторами заходу та ініціаторами започаткування Ордену Марії Терезії виступила сім’я Панових. Ним нагороджуються громадяни, які зробили вагомий внесок у розвиток Ужгорода чи Закарпатської області. Цього року, дату проведення церемонії перенесли на травень. Така зміна пов’язана з відзначенням 300-ї річниці з дня народження Марії Терезії, адже імператриця народилась 13 травня 1717 року.

Варто зазначити, що в 2016 році Орден Марії Терезії отримав патронат сім’ї Габсбург, що свідчить про високий статус та європейське визнання нагороди. Саме тому, на її вручення приїхали й високоповажні нащадки королівського роду Габсбургів – Шандор та Герта-Маргарита Габсбург-Лотрінген.

«Для нас важливо знаходитись сьогодні тут, в Ужгороді. Цей рік є особливим, адже ми святкуємо 300-ту річницю від дня народження Марії Терезії, видатної жінки, яка з’єднала Австрію, Угорщину та Україну. Марія Терезія приділяла велику увагу впровадженню релігії в навчальних закладах, а зараз ми можемо продовжувати її задуми», – зазначив ерцгерцог Шандор Габсбург-Лотрінген.

Відтак, нащадки королівського роду Габсбургів вручили нагороду новому кавалеру Ордену Марії Терезії – ним обрали керівника підприємства «Фішер-Мукачево» Василя Рябича. Його підприємство забезпечує робочими місцями та гідною заробітною платою понад 1100 закарпатців.

«Я дуже вдячний, що саме мені віддали цю нагороду, адже знаю, що на Закарпатті є чимало людей, гідних її отримати. Хочу додати, що без свого колективу, людей які мене завжди підтримували ця нагорода була б неможливою», – наголосив Василь Рябич.

Також, він подякував засновникам Ордену, які через цю нагороду втілюють в життя модель поваги до людей, що своєю працею та професіоналізмом докладають зусиль до розвитку нашого краю.

Зокрема, спеціальну відзнаку отримало ТОВ «Фішер-Мукачево», яку від імені підприємства отримав Андрій Рябич.

Під час урочистостей ужгородський музикант Дмитро Фесенко виконав музичний твір «Крила Марії Терезії», що написаний спеціально до церемонії вручення Ордену, а танцівники колективу «Бліц» порадували гостей виконанням танцювального номеру.

Нагадаємо, першим кавалером Ордену у 2015 році обрали Олену Камінську, керівника Студії сучасного танцю «Бліц». Другу нагороду у 2016 році отримав Валентин Штефаньо – відомий не тільки в Україні, а й у Європі ужгородський кондитер, шоколадьє, власник кондитерського дому «Valentin & Valentina SHTEFANYO».

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора