ko.net.ua

У Мукачеві вшанували Героїв Небесної Сотні

Сьогодні Мукачівська центральна бібліотека ім. О.Духновича влаштувала акцію «Година пам’яті та слави «100 хвилин мужності» до Дня Героїв Небесної Сотні.

«Майдан. Мабуть, нині це слово знають у всіх країнах світу. Майдан Незалежності – це не тільки велика й головна площа в центрі Києва. Майдан – це небажання жити в системі тоталітарної корупції і малограмотної влади, що розграбувала країну. Це прагнення жити за європейськими стандартними. За це Україна заплатила більш як сотнею покалічених людей. Страшна ціна: «Небесна сотня», «Революція гідності». Саме так назвали ці буремні дні боротьби народу проти злочинної влади, що тривала впродовж усіх зимових місяців 2013-2014 р.

Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули в Києві, на Майдан, вулицях Грушевського та Інститутській. Полягли за честь, за волю, за право бути українцями, і за свою Батьківщину. Героїчна Сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі», – зазначила ведуча.

Після чого загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Виступила також активна учасниця тих подій, поетеса та активна волонтерка – Валентина Попелюшка.

« Я би не набралася сміливості назвати себе активною учасницею, тому що я не довбала бруківку, не кидала коктейлі Молотова, але я була просто частинкою тієї революції, без якої напевно, без кожної із тих краплинок не було б тієї події, того тривалого протистояння, яке увійде в історію як Революція Гідності. Ще рік тому, як цю революцію називала у минулому часі, сьогодні я відчуваю, що особисто для мене вона продовжується і і мені гірко це говорити», – зазначила активістка.

До мікрофону запросили і учасника бойових дій в зоні АТО, нагородженого медаллю «За мужність» – Шаталова Юрія.

«Скажу Вам так. За свої роки я побував і в Африці, і в Сибірі, і в Європі, але я не бачив ніде такого сонця, такої родючої землі, такого роботящого народу, таких вродливих дівчат. Нашим дідам і прадідам випала своя доля, на нашу долю випала своя справа. Герої, які загинули на Майдані віддали найдорожче, що в них було – своє життя, за відродження свідомості за відродження національної гордості», – зауважив Юрій.

Опісля вірш «Лист до матері» зачитав студент військового ліцею Мокій Марк-Валентин. Також інші патріотичні вірші зачитали студент військового коледжу, студентки торгово-економічного коледжу. Лунали й пісні.

Іванна Бондарук