ko.net.ua

Закарпатська юстиція розповіла про пілотні проекти та їх успіхи

18 січня відбулася прес-конференція керівників Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області. Вони відзвітували про досягнення за минулий рік та розповіли про нововведення, які плануються у 2017 році.

Руслана Натуркач, начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області зазначила, що Міністерство юстиції України є одним з найактивніших центральних органів державної виконавчої влади. Він не тільки декларує, а й проводить відповідні реформи, як у сфері державного управління в системі юстиції, так і в системі надання адміністративних послуг. У 2016 році Міністерством юстиції було запроваджено безліч пілотних проектів, серед них надання безоплатної правової допомоги, «Он-лайн будинок юстиції» та сервіс «Шлюб за добу».

Протягом 2016 року в Закарпатті розпочали роботу 13 бюро правової допомоги. Вони були створені на базі ліквідованих районних управлінь юстиції. В таких бюро громадяни можуть отримати безоплатну правову допомогу.

Зокрема, здійснено передачу владних повноважень з державної реєстрації нерухомого майна та бізнесу. Громадянам більше не потрібно стояти в черзі до державного реєстратора органу юстиції. Функції з державної реєстрації перейняли на себе понад 60 державних реєстраторів місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, 164 приватні та 23 державні нотаріуси. За травень-грудень 2016 року за послуги з реєстрації майна та бізнесу в місцеві бюджети надійшло 7 млн 224 тис грн.

Пані Руслана зазначила, що в області успішно реалізовано пілотний проект щодо отримання свідоцтв про народження дитини безпосередньо в пологовому будинку. 12 відділів ДРАЦС приймають документи та видають свідоцтва про народження в пологових будинках. Даним сервісом вже скористались біля 50 відсотків породіль.

В усіх 13 відділах державної реєстрації актів цивільного стану Закарпатської області запроваджено пілотний проект Мінюсту щодо подання заяв через мережу Інтернет. Особа може подати заяву, записатись на прийом чи отримати он-лайн консультацію.

Крім того, закарпатці можуть скористатись електронним сервісом з проставлення апостилю на офіційних документах. Надання даної послуги здійснюють 11 відділів ДРАЦС Закарпатської області.

У зв’язку з новим законом «Про державну службу» з 1 травня до кінця 2016 року відбувався конкурс по заміщенню 126 вакантних посад. За результатами – призначено 50 осіб, а 7 ще в процесі призначення. Ситуація кадрового наповнення складна, особливо в районах.

Ще один пілотний проект Міністерства юстиції «Шлюб за добу» набув чинності 16 січня. Наразі проводяться підписання договорів з комунальними та державними установами для проведення таких «швидких» церемоній.

Вікторія КОПИНЕЦЬ