ko.net.ua

Осінь у ботанічному саду

Якщо осіння хандра крок за кроком пробирається до вас все ближче, ваш єдиний порятунок –  втеча. Але не готуйтесь тікати далеко, адже в ботанічному саду Ужгородського національного університету можна забути про всі турботи, і насолодитись яскравими барвами осені. Різнобарв’я квітів та різноманіття дерев з усього світу подарують не тільки розважальну, але й пізнавальну програму.   

 «Ботанічний сад ужгородського університету функціонує з 1945 року, і розташований на ділянці площею в 4,5 га. Сад побудований за ботаніко-географічним розміщенням – тобто поділений на ділянки флори Америки, Європи та Азії. В партері саду зібрані рослини за своїми декоративними цінностями незалежно від того звідки вони походять. Перші рослини, що були висаджені – місцеві, але поступово налагодились зв’язки з іншими ботанічними садами України та близького зарубіжжя, і кількість екземплярів збільшилась», – розповідає завідуюча відділом природної флори та дендрології Надія Копинець.

Пані Надія розповідає, що нові зразки ботанічний сад отримує через обмін. За каталогами плодоносних рослин вже багато років працює з садами України, Чехії, Словаччини, Угорщини, Америки, Китаю та Японії. Щороку у ботанічному саду з’являються нові екземпляри екзотів. Проте, для того, аби рослина була висаджена у відкритий ґрунт, проходить чимало часу. Подеколи це триває кілька років. Карантинні інспекції перевіряють насіння, що приходять за обміном, потім, за 2-3 роки, перевіряють перед висадкою у відкритий ґрунт.

Зараз у ботанічному саду зібрано понад 4 тис. видів і сортів рослин, що вже висаджені у відкритий ґрунт і близько 2 тис.  тепличних.  З них велика кількість різновидів хвойних рослин, зокрема: тис, метасеквойя, кипарис болотний. Декоративне квітникарство в ботанічному саду представлено трояндами, гладіолусами, хризантемами та ліліями. «Також в ботанічному саду знаходиться квітка, що занесена до Червоної книги та має назву Colchicum autumnale. А простіше – пізньоцвіт осінній. Цей вид доволі знищений у Карпатах, адже його часто використовують через декоративність» – розповідає пані Надія. В оранжереї ботанічного саду ростуть також тропічні і субтропічні рослини:  банан, мімоза, лавр, евкаліпт,  папайя, пальми та навіть кактуси.

Восени ж сад зовсім не втрачає своєї чарівності, адже деякі види прикрашають територію до середини зими, а подекуди навіть довше. У колекції ботанічного саду  магнолії, які навесні відзначаються своїм цвітом, а в осінній період мають гарні плоди рожевого кольору. Тюльпанне дерево з приходом осені прикрашене плодами схожими на шишки, що опадають тільки наприкінці осені. Кизильники також дуже помітні на території саду, адже дрібні червоні плоди, виглядають немов намистини, і тримаються аж до перших морозів.

Падуб відзначається своїми червоними плодами, але максимальної краси він досягає в листопаді-грудні. Тоді ягідки отримують своє яскраве забарвлення, а воскові листки тільки підкреслюють чарівність цього дерева, яке своєю красою тішить аж до весни. Також на території саду знаходяться три види барбарису Тунберга: ясно-золотистий, темно пурпуровий та вічнозелений. Ягодами барбарису теж можна милуватись всю осінь, а також восени зустрічається його друге цвітіння. Осінній сад дивує незвичайними екземплярами, такими як дикий лимон. Навигляд плоди цього дерева тільки трохи за розміром відрізняються від звичного нам лимону, проте смак у цього фрукту дуже гіркий.

Осінь в ботанічному саду – явище дуже чарівне. Деякі дерева, готуючись до холодної зими, повільно скидають листя, інші ж навпаки – одягають свої найкращі барви. Варто відзначити роботу працівників ботанічного саду, які щодня докладають чимало зусиль у догляді за цим цікавими представниками флори. Ботанічний сад УжНУ місце де зібрані різні види рослин, де можна побачити екзотичні квіти та кущі, могутні дерева, і просто поринути у дивовижний світ, де кожний елемент неймовірно важливий та дарує казкові враження.

Вероніка Кобаль,

Прес-служба УжНУ